Zagor 552, 553, 554, 555

Screenshot_1

Prvi deo – Skiptar Tin Hinan. Turski janjičari prolaze kroz pustinju. Srecu Ismaila, bivseg podanika šeika Azima (#420), koji se nudi da im bude vodic do gradova Atlantide sakrivenih u pustinji. Stizu do Zantlija, jednog od gradova, i ulaze u hram. Tamo vide jednog kusitskog nekromanta, i coveka sa maskom. Oni ih otkriju, i salju zive mrtvake na njih. Dvojicu janjicara ubija zeleni oblak, za koji nekromant kaze da je bog praha, a treceg ubijaju i pretvaraju u zombija. U Darkvudu, do kolibe dolaze devojka i dvojica njenih sluga, koje jure indijanci. Ciko otera indijance, i Zagor dolazi. Devojka kaze da se zove Alidora, i da je sluskinja princeze Marade, Kejnove zene. Prica kako je neko oteo princezu Maradu dok su Kejn i ratnici na prevaru bili odvuceni od sela, prateci karavan robova za koji se ispostavilo da je pun zombija. Kaze da je Kejn poslao, i da ceka Zagora kod Grin Rivera. Kod zene se decom na Grin Riveru dolaze neki sumnjivi ljudi. Njeni muz i brat se vracaju iz lova, i brat kaze da je video te ljude u sumi, i da je vecina njih izgledala mrtvo, iako su bili zivi. Uvece do njih stizu Zagor, Ciko, Alidora i njene sluge. Ovi im ispricaju o tim ljudima. Uvece zombiji napadaju njihovu kucu.


Drugi deo – Kušitski nekromanti. Neki od zombija kroz prozor otimaju Alidoru. Zagor krece za njom, dok ostali ostaju u kuci da se brane. Zagor sustize zombije, i vidi jednog kusitskog nekromanta. Nekromant salje zombije na Zagora, ali Kejn i njegovi ratnici mu stizu u pomoc. Kejn kaze da nikad nije cuo za Alidoru, i da ona verovatno radi sa nekromantom. Ratnici se vracaju do kuce da spase ostale, dok Zagor i Kejn prate nekromanta i njegovog saucesnika. Stizu tog saucesnika, ali kamen koji je drzao u ruci krece da svetli, i ta svetlost ga pretvara u prah. Kejn kaze da je deo price koju mu je Alidora ispricala istinit. Prica kako je nakon sto je Marada oteta trazio kod seika Azima, ali da on nije imao nikakve veze s tim, i da mu je cak pomogao da je trazi. Azim je saznao da su Maradu oteli kušiti, pa su se Kejn i ostali krenuli u Kuš da je traže. Tamo su nasli malu grupu preostalih kusita, od kojih su saznali da su dva poslednja nekromanta, Jetizad i Moridijan, oteli Maradu, i da rade za coveka za maskom, koji ima moć kamenja atlantide. Zagor i ostali shvataju da se radi o Rihteru, i da je preziveo urusavanje pecine na Islandu (#482). Moridijan, onaj koji je bio sa Alidorom, prenosi Jetizadu i Rihteru sta se desilo. U Filadelfiji, u tajnoj bazi Drugde ispod muzeja, Dekster Grin i agenti proucavaju ostatke tehnologije sa Atlantide. Deksteru stize pismo od Borka (#482), u kojem pise da je video kako neka svetlost izlazi sa vrha Herdubrejda, i da su kasnije na tom mestu nasli ogromnu rupu. Dekster zakljucuje da je Rihter ziv, i kaze to agentima baze Drugde. Zagor i ostali splavom krecu niz reku, trazeci Moridijanov brod, za koji su saznali od jednog od Alidorinih slugu. Stizu do broda koji je nasukan blizu obale.

Treci deo – Bog praha. Zagor shvata da su Moridijan i ostali namerno ostavljali jasne tragove iza sebe da bi ih uvukli u zamku. Uvece zapale vatru, i iz daljine cekaju da vide da li ce da ih napadnu. Umesto zombija, dolazi ogroman zeleni oblak koji pretvara ljude u prah. Zagor pretpostavlja da oblak ne moze da ide po vodi, s obzirom na to da je iz pustinje. To se ispostavlja kao tacno nakon sto svi skacu u vodu. Zombiji napadaju jednog od Kejnovih ratnika koji je ostao na nasukanom brodu, ali se Zagor, Kejn i ostali vracaju na vreme da ga spasu. Zombija ima vise, pa svi prelaze na splav. Bog Praha se vraca kod Moridijana, i Moridijan mu daje Alidoru i jos jednog slugu kao zrtvu, pre nego sto ga vrati u kovceg. Krece sa zombijima brodom niz reku, ali mu Zagor i ostali prave zasedu. On oslobadja Boga Praha, ali Zagor i Kejn beze, tako da Bog Praha ubija Moridijana. Brod tone, i Bog Praha tone s njim. Dekster preko nekog decaka prima poruku da ga Marada ceka u hotelu. Stize tamo, i vidi Maradu, par ratnika, i nekog obucenog kao Kejn. Jambo, koji ga je pratio, vidi kako Dekster ulazi u kociju sa njima. Tad ga napada Goran, onaj janjicar kog su pretvorili u zombija. Za razliku od ostalih, on jos uvek moze da prica i razmislja. Pojavljuje se Dembe (#422), koji ometa Gorana da bi Jambo mogao da pobegne. Zagor i ostali stizu u Filadelfiju, i dolaze do muzeja da traze Dekstera. Tamo se srecu sa agentom Robertsom iz baze Drugde (#387), koji im prica o pismu koje je Dekster dobio. Ispred muzeja se srecu sa Dembeom i Jambom koji im pricaju sta se desilo u hotelu, i da su Dekstera verovatno drogirali da bi posao s njima. Idu do hotela, gde u sobi u kojoj je bio Dekster pronalaze pesak. Dekster i Marada su zarobljeni u nekom podrumu. Dolazi Rihter, koji kaze da ga je kontrolisao pomocu mesavine droga i hipnotisanja, i da je Marada jos uvek pod njegovom kontrolom. Skida masku, i pokazuje da mu je lice unakazeno zbog izlaganja Rihteritu, elementu koji je otkrio na Tronu Bogova (#482). Prica kako je zbog Lokijevih moci bio privremeno poludeo, ali je kasnije dobio znanja sa Atlantide, i napravio letelicu koja radi na Rihteritu, pomocu koje je pobegao odatle.

Cetvrti deo – Dvoboj na okeanu. U bazi Drugde otkrivaju odakle potice pesak koji su nasli u hotelu, i svi krecu tamo. Jetizad priziva demona kojim pokusava da kontrolise Dekstera. Zagor i ostali dolaze do plaze sa koje je pesak, i pored vide veliku napustenu kucu. Ulaze unutra, i silaze u podzemni prolaz, kroz koji stizu do prostorije gde je Dekster bio zatvoren. Tamo vide jednog zombija koji oslobadja demone. Ti demoni mogu da udju u bilo kog, i da ga okrenu protiv ostalih. Zagor Nalazi crno ogledalo iz kog dolaze demoni, i unistava ga, ali se onesvesti. Ostali izlaze, i iznose Zagora. Vide brod kojim su Rihter i Jetizad pobegli. Stize brod ratne mornarice koji je agent Roberts spremio, i svi se ukrcavaju i krecu za Rihterom. Jetizad pokusava da kontrolise nekog sa broda u koga je usao demon, i oz svih uspeva da dodje samo do Zagora, zato sto je jos onesvescen. Ne uspeva da ga kontrolise, ali Zagor vidi sve kao da je na Rihterovom brodu, a Zagorovo pojavljivanje osvesti Dekstera i Maradu. Zagor se onda budi, i vidi da je na ratnom brodu sa ostalima. Priblizavaju se, ali Rihter vadi top koji ispaljulje zrake, kao onaj sa Trona Bogova (#482), i napada ih. Zbog oluje na Rihterovom brodu pada jarbol, i Zagor i ostali uspevaju da se priblize i ukrcaju. Zbog napada, Goran, koji je cuvao Dekstera i Maradu, izlazi na palubu, sto oni koriste da pobegnu sa kamenjem Atlantide. Jetizad vraca kontrolu nad Maradom, koja onesvescuje Dekstera, i vraca se Rihteru i Jetizadu, koji ulaze u Rihterovu letelicu. Zagor i Kejn ih stizu, ali ne mogu da udju u letelicu. Rihter pravi rupu u brodu da bi letelica mogla da prodje, i brod krece da tone. Svi se vracaju na ratni brod, osim Zagora, koji se hvata za krov letelice dok ona uzlece.

Peti deo – (do polovine #556). Letelica ne moze da izdrzi toliku tezinu, i Jetizad krece da izbacuje zombije. Zagor, koji je sve vreme bio na krovu, to koristi da udje. Ubija Jetizada, i napada Rihtera, koji gubi kontrolu nad letelicom, zbog cega se sruse na neko ostrvo. Kejn i ostali stizu a to ostrvo, i nalaze srusenu letelicu. Dolazi Marada, i kaze da su Zagor i Dekster krenuli da traze Rihtera. Rihter je tokom pada izbacen dalje od ostalih, sa sva cetiri kamena Atlantide. Zagor ga stize i gadja sekirom, i Rihter pada sa litice. Zagor uzima kovceg sa kamenjem Atlantide, ali ga Goran napada, i obojica upadaju u zivo blato. Dolazi Dekster, ali kaze da ne moze da dozvoli Zagoru da unisti kamenje, i ostavlja ga u zivom blatu. Zagora spasavaju Kejn i ostali, i vracaju se na brod. Zagor kaze da je Rihter isao na jug da bi sastavio Ključ saznanja, i da ce Dekster verovatno da nastavi ono sto je Rihter zapoceo, sada kada je kamenje Atlantide kod njega. Kejn se sa Maradom i ratnicima vraca nazad, a Zagor i Čiko krecu za Deksterom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s