Zagor 521, 522, 523, 524

Screenshot_1

Prvi deo – Plezent Point. Zagor se vraca iz lova, i u kolibi nalazi poruku od Čika u kojoj pise da ga napusta, i da se vraca u Meksiko. Zagor krece da ga trazi, i stize u Plezent Point. Tamo saznaje da je Ciko, nakon sto je kupio nesto, otisao kanuom prema Norfolku, gde ce da se ukrca na brod za Meksiko. U Port-o-Prensu, na Haitiju, egipćanin Hamad (#96) dolazi kod Sibil (#461) da kupi neke slike. Njen sluga Monmartr (preruseni Mortimer) donosi piće, i nakon toga Sibil vodi Hamada do prostorije sa nekom slikom koju hoce da mu pokaze. Na toj slici je ajkula, i Hamad se seća kako mu je ajkula pojela noge, i onesvesti se. Hamad se ustvari onesvestio od onoga sto mu je Mortimer sipao u pice, i dok ga odnosi u sobu, Mortimer mu iz dzepa uzima kljuc od sefa. Planira da uzme otisak kljuca u vosku, kao u #395, i da vrati kljuc pre nego Hamad primeti.

Drugi deo – Severni povratnik. Zagor stize do jedne kafane usput, i ulazi da vidi da li je Ciko bio tamo. Kod neka dva lika vidi Cikov pistolj, i napada ih. Krcmar mu kaze da je Ciko toj dvojici prodao pistolj za samo jedan dolar, i da je zatim otisao zajedno sa nekim covekom. Zagor kupuje Cikov pistolj od njih. Posto su krcmaru svi konji ukradeni par dana ranije, Zagor ceka da dodje kocija koja ce da ga poveze dalje. Kocija stize, i kazu da im fali jedan kocijas, i da Zagor moze da ide s njima. Usput ga mole da ostane s njima da ih stiti, iako se krecu sporo, i imaju probleme sa kocijom. U Port-o-Prensu, Mortimer se sastaje sa Bertrandom, kome daje prepisane dokumente iz Hamadovog sefa, i kaze mu da pripremi docek za dvojicu koja plove prema Severnom povratniku, i koja imaju vaznu ulogu u njegovom planu. Zagor stize u Norfolk, i dolazi do broda na koji Ciko treba da se ukrca. Penje se na brod, i kada udje u Cikovu kabinu, onaj covek s kojim je Ciko bio u onoj kafani ga napada s ledja, i uz pomoc neke dvojice ga onesvesti. Nakon toga, taj covek se iskrcava sa broda, i u sebi kaze da mu jos nije jasno zasto ga je Mortimer platio da to odradi. Kad se Zagor probudi, vidi da je vec na sred okeana. Ciko mu objasnjava sta se desilo. Kaze da je par dana ranije upoznao onog coveka dok su on i Zagor bili u nekom gradu. Covek je rekao da se zove Dzonatan Klark, i ponudio ga je ručkom. Tokom rucka je rekao Ciku da je kockar, i da dobro zna da procenjuje ljude. Kaze da bi se kladio da Zagor nece da prati Cika ako mu ovaj kaze da ga napusta i da se vraca u Meksiko. Ukoliko je u pravu, Ciko treba da mu da jedan dolar. U suprotnom, on Ciku daje pet hiljada dolara. Ciko prihvata opkladu. Sledeceg dana ostavlja poruku Zagoru, i krece na put. U krcmi se sastaje sa Klarkom, koji ga pita da li je poneo jedan dolar u slucaju da izgubi opkladu. Ciko kaze da nije poneo, i prodaje pistolj dvojici za susednim stolom. Kaze da mu je Klark sipao nesto u vodu, i onesvescenog doveo do broda. Zagor shvata da je Klark organizovao kradju krcmarovih konja, i onu kociju da bi ga usporio. U Port-o-Prensu, crnac koji radi za Mortimera odvodi dvojicu vojnika do napustene kuće, gde ih u zasedi ceka Mortimer. Ubijaju jednog vojnika, a drugog namerno ostave u zivotu, ali se pred njim prave da misle da je mrtav. Sibil po planu dolazi do te kuće, i nalazi vojnike bez uniforme. Mortimer ubija crnca. Sibil se vraca do Mortimera, i kaze da je vojnik cuo sta su Mortimer i crnac pricali pred njim, kao sto su i planirali. Vojnik kaze komandantu da je cuo Mortimera kako prica o dvojici amerikanaca Ciku i Zagoru, koji su najbolji obijaci sefova, i koji ce da ukradu zlato sa broda “Marsilja”. Zagor se opet budi osamucen, i shvata da su mu stavili nesto u vodu.

Treći deo – Zagor protiv Mortimera. Brod stize u Port-o-Prens, i Zagora i Cika onesvescene stavljaju u sanduke, i iskrcavaju sa broda. Hamad sa nekim visokim Haićanskim funkcionerima prica o isplati trecine duga Francuskoj za otcepljenje Haitija, i za prenos te sume u zlatnim polugama na brod. Bertrand, koji je inace neki bitan funkcioner tamo, kaze da je radi sigurnosti promenio kociju i kocijasa za prevoz zlata, i put kojim ce kocija da ide do broda. Utovaruju sanduke sa zlatnim polugama u kociju, i krecu ka brodu. Kocijas je ustvari preruseni Mortimer. U nekoj kolibi, Zagor i Ciko se bude vezani, i obuceni u vojnicke uniforme koje je Mortimer uzeo od ona dva vojnika. Sanduci sa zlatom se ukrcavaju na brod, i Mortimer odlazi kocijom, i ide do kolibe u kojoj su Zagor i Ciko. To vidi Gede plesač (#94) koji ga prati. Ovi na brodu otvaraju sanduke da provere da li je zlato tu, i odjednom taj deo broda eksplodira. Mortimer kaze Zagoru i Ciku da se sve odvija po njegovom planu, i da ce konacno da im se osveti. Mortimer odlazi, i ostavlja jednog crnca da pazi na Zagora i Cika. Na brodu, pored mesta eksplozije vojska nalazi Bertranda, koji im kaze da su ih dvojica u vojnickim uniformama cekala u zasedi u potpalublju, i da su kroz rupu u brodu koja se napravila od eksplozije preneli sanduke na camac, i pobegli. Tad do vojske dolazi jedan crnac koji kaze da je video kako dvojica u uniformama beze sa broda, i da su ih on i njegov brat uhvatili, i da ih sad brat vezane cuva u kolibi. Gede onesvesti onog crnca koji cuva Zagora i Cika, i oslobadja ih. Vojska dolazi do kolibe, ali Zagor, Ciko i Gede uspevaju da pobegnu. Mortimer potapa jedan camac sa dvojicom ubijenih ljudi, i baca par zlatnih poluga u more, da bi izgledalo kao da su se razbili o stenu dok su bezali sa zlatom. Uvece Zagor ide do Hamada, i objasnjava mu sta se desilo.

Četvrti deo – Gusarska pećina. Mortimer zapali kociju kojom je vozio zlato do broda, i prica o tome kako je uspeo da ukrade zlato. Kocija ima mehanizam koji podize dno, i ubacuje sanduke sa zlatom u lazno dno, dok sa laznog dna gore podize prethodno postavljene lazne sanduke. Tako je uspeo da zameni sanduke pre nego da dodje do broda. Sledeceg dana vojska pronalazi onaj camac koji je Mortimer potopio, i zakljucuje da je svo zlato zavrsilo na dnu okeana. Zagor pita Hamada da li zna Mortimera, posto je Mortimer morao da provede neko vreme na Haitiju dok je planirao kradju. Tada vidi sliku na zidu, i prepoznaje da je tu sliku nacrtala Sibil. Hamad kaze gde zivi Sibil, i Zagor krece tamo. Usput ga vidi vojska, i krece da ga juri, pa Zagor mora da ide kroz sumu umesto glavnim putem. Stize u Sibilinu kucu, ali vidi da tamo nema nikog. Krece da prati tragove kocije koji idu iz dvorista. Prati ih sve do litice, gde vidi ostatke kola na dnu. Odatle krece da se spusta niz liticu, i otkriva pećinu sa usidrenim brodom. Penje se na brod, i u kabini vidi Mortimera i Sibil, koji drze Cika i Hamada kao taoce. Tada ulazi Bertrand, koji sa ledja onesvesti Zagora. Zagor se budi, i vidi da su on, Ciko i Hamad vezani. Ciko kaze da su i on i Hamad krenuli ka Sibilinoj kuci, i da su na putu tamo sreli Mortimera, koji ih je zarobio. Mortimer kaze daje u laznim sanducima bio eksploziv, koji je nakon otvaranja sanduka razneo deo broda, i zatim baca Hamada u okean ajkulama. Zagor vezan sutira Bertranda, i onesvescuje ga, trci prema Mortimeru, i gura ga sa broda. Mortimer se drzi za stranu broda, i Sibil prilazi da mu pomogne. Zagor to koristi da uz pomoc Mortimerovog štapa sa oštricom isece konopce. Dve ajkule se priblizavaju Hamadu, i Zagor skace u okean da mu pomogne. Uspeva da rani jednu ajkulu Mortimerovim štapom, i druga ajkula onda napada prvu kad vidi krv. Mortimer i Sibil padaju u vodu. Ajkula krece ka njima, i hvata Sibil, sto Mortimeru pomaze da pobegne. Zagor i Hamad se penju na brod. Mortimer izlazi na plazu, i kaze da ce da osveti Sibil. Sledeceg dana, Hamad, Zagor i Ciko sve objasnjavaju vlastima u Port-o-Prensu, i daju im zlato koje je bilo na Mortimerovom brodu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s