Zagor 129, 130, 131, 132

Screenshot_1

Prvi deo – Ubilačko ludilo. Čiko je u New Jerseyu. Tamo kao i uvek upada u nevolje, i kasnije se pojavi Zagor. Srecu se sa Batom Batertonom, koji se prerusio u nekog opasnog lika da bi bio telohranitelj profesoru MacLeodu. MacLeod kaze da je arheolog, i da proucava staru Keltsku civilizaciju. Poziva ih da uvece dodju da nazdrave za uspeh ekspedicije. Uvece Zagor i Ciko idu do MacLeodovog karavana, i tamo upoznaju ostale profesorove ljude – Randalla, Howella, Ravena i Chinoa. Vide da je sa njima i Digging Bill, koji je posao da bi pronasao blago medju rusevinama. Sledeceg dana, Zagor i Ciko su u šerifovoj kancelariji u Hazletonu. Dok ga cekaju Ciko crta brkove i brade ljudima sa poternica. Tad shvati da je jedan od njih Raven, koga je video medju MacLeodovim ljudima. Tad dolazi serif, koji im kaze da je taj sa poternice ubio devetoro ljudi, i zajedno sa Zagorom i Cikom krece da sustigne karavan. Uvece ih stignu, i dok mu prilaze, serif kaze da je ovaj lud, i da je miran sve dok ne cuje nesto sto je napisano na drugom listu. Prilaze mu, i ovaj ih napada. U borbi upuca Čika, ali onda uspevaju da ga smire.

Drugi deo – Duh iz Stone-Hilla. Šerif nalazi drugi list, i procita da se kod ovog lika javlja ludilo kad cuje bilo sta na spanskom, a sad je poludeo kad je Ciko rekao “karamba i karambita”. Kaze da se to desava zato sto je doziveo traumu nakon sto je banda meksikanaca pobila njegove prijatelje. Serif odvodi Ravena, a ostali nastavljaju do kuće profesorovog prijatelja, da bi izlečili Čika. Usput vide kamenje naredjano kao Stonehenge, kao ono koje je MacLeod opisao kad je pricao o Keltima. Stizu do kuce profesorovog prijatelja Jima i njegove sestre Margie. Sledeceg dana dolazi grupa indijanaca da pomogne sa iskopavanjima, a prevodilac im je jedan od indijanaca, Musky-Han. Sledecih dana, indijanci kopaju sve dok ne stignu do velike kamene ploce sa uklesanim znacima. Pomeraju tu plocu, i ulaze u pecinu, koja je ustvari grobnica. Indijanci se uplase kad vide lobanje, i pobegnu. MacLeod pronadje plocu sa nekim natpisom, i prepisuje znakove. Sutradan kaze da je preveo deo natpisa, i da pise da je to grobnica Kandraksa, svestenika sa izuzetnim moćima, koji je bio neka vrsta čarobnjaka. Jim kaze da indijanci vise nece da rade zato sto su videli duha kod onog stonehenge-kamenja. Te noci se Bat usunja u sobu kod Čika, i zove ga da idu do brezuljka gde se pojavio duh, da bi dokazali da duh ustvari ne postoji. Oni idu tamo, i vide duha. Ciko pokusa da ga otera, i duh pada. Tada vide da je duh ustvari bio Digging Bill, koji se prerusio da ga niko ne bi ometao dok trazi blago. Kaze da je pronasao blago, ali da treba da srusi deo zida da bi usao u tu prostoriju, pa mu Bat i Čiko pomazu. Ulaze u tu prostoriju, i vide da je puna totema, posuda, koplja, i ostalih stvari. U staklenom sarkofagu vide mumiju coveka koji izgleda kao da je ziv, i pored njega vide dragulje. polome staklo da bi uzeli dragulje, i prostorija se puni nekim gasom. Mumija otvara oci i izlazi iz sarkofaga, i ova trojica beze. Sat kasnije, Zagor i ostali idu do te prostorije, i nalaze tragove koji potvrdjuju ono sto su ovi rekli.

Treći deo – Čarobnjak Kandraks. Izlaze iz te prostorije, i vide Kandraksa. Pucaju, ali meci prolaze kroz njega. On prica o obnavljanju keltske civilizacije, i kaze da ce Margie da mu bude potrebna kada se mesec po šesti put popne na nebo, nakon cega nestaje. Vracaju se do Jimove kuce, i MacLeod kaze da je shvatio sta je Kandraks hteo da kaze. Prica kako su se keltski svestenici okupljali šeste noći meseca, i zlatnim srpovima išli u svetu žetvu, nakon čega su prinosili ljudsku žrtvu, najčešće ženu. Na drugom mestu, Kandraks vrsi neki obred, nakon cega se njegov duh pojavljuje u sobi kod Chinoa i Howella. On ih hipnotise da rade sve sto im naredi. Ulaze u skladiste gde su preneli stvari iz grobnice, i uzimaju srp, kip boga mraka, i obredni nož. Randall ih vidi, i misli da su odlucili da prevara profesora, i ukradu sve stvari koji su pronasli. Oni ga ubijaju, i beze. Svi iz kuce cuju pucanj, i izlaze napolje. Tad cuju kako Margie vristi, i vracaju se unutra, dok ova dvojica uspevaju da pobegnu kolima. Vide Kandraksov duh pored Margie, koji tad nestaje. Zagor krece da prati tragove kola, i malo kasnije pronalazi prazna kola pored potoka, gde se gube tragovi. Ova dvojica donose ukradene stvari Kandraksu. Zagor se vraca, i na mapi obelezava delove koje ce da pretrazi jedan po jedan dok ne nadje Kandraksa. Prolaze dani, i dok svi paze da Margie, Zagor pretrazuje okolinu.

Četvrti deo – Šesta noć mjeseca. Zagoru je ostao jos samo jedan deo da pretrazi. Do kuce dolazi Musky-Han, koji kaze da se Kandraks pojavio u njegovom selu, i da je ubedio ostale indijance da ce da se oslobode prokletstva samo ako ih ubiju. Tad stizu indijanci koji ih napadaju, i svi ulaze u kucu. Uspevaju da se odbrane, ali tokom borbe su nestali Musky-Han i Margie. Zagor krece za njima, ali ga Musky-Han onesvesti s ledja. Shvataju da je on sve vreme bio pod Kandraksovom kontrolom, i da je napad isceniran kako bi Musky-Han uspeo da otme Margie. Do šeste noći meseca su ostala jos dva dana, i Zagor krece do zadnjeg mesta na mapi koje nije pretrazio. Kandraks nakon nekog obreda dobija moc da vidi na daljinu, i tako vidi da se Zagor priblizava, pa salje Musky-Hana i Chinoa da ga zaustave. Chino stize do Zagora, i upuca ga, ali Zagor uspeva da ga ubije. Kasnije ga u zasedi ceka Musky-Han, ali ga Zagor pobedi i veže. Dok ga vezuje, Howell ga pogadja velikim kamenom u ledja. Zagor jedva uspeva da se odbrani, i gura Howella u vodu. Drzi ga pod vodom dok se ne onesvesti, a zatim ga izvlaci i vezuje. Krece prema Kandraksu, ali pada i onesvesti se. Pada mrak, i Kandraks krece za ritualom. Vezuje Margie, i priziva drevne keltske duhove. Krece da je ubije nozem, ali ga Zagor zaustavlja.

Peti deo – (početak #133). Kandraks hipnotise Zagora, ali se Margie budi, i zove Zagora da je spasi. To ga oslobadja Kandraksove kontrole, i on uzima kip boga mraga, i njime rastera duhove, a zatim ga baca sa litice u vodu. Kandraks opet pokusava da ga hipnotise, ali se Zagor odupire njegovim moćima, i udari ga. Kandraks ustaje, i sklanja se od Zagora unazad sve dok na padne sa litice. Zagor oslobadja Margie, i onda se onesvesti. Budi se u Jimovoj kuci, i kazu mu da su se Howell i Musky-Han osvestili nakon sto je Kandraks pao sa litice, i da su ga oni doneli do kuce. Margie ga poljubi zato sto je spasio. Prica se zavrsava tako sto Digging Bill kaze da ide da trazi blago gusara Crnobradog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s