Zagor 085, 086

Screenshot_2

Prvi deo – Teskoba. U Ocean Cityju Zagor i Čiko sreću svog prijatelja Buddyja Parkmana, vodiča karavana. On im kaže da njegov sin Albert po prvi put sam vodi karavan, i Zagor i Čiko se ponude da krenu sa njim da paze na njega, i istovremeno iskoriste prevoz pošto idu u istom smeru. Oni uveče dolaze do Alberta, i pod lažnim imenima ugovore prevoz. Sledećeg jutra kreću na put, i dan mirno prolazi, a uveče se svi karavani okupe u krug, dok se karavan mađara se izdvaja. U sred noći se čuje krik neke životinje, a sledećeg jutra nalaze ubijenog psa, koji je iskrvario kroz samo dve male rane. Nekoliko dana kasnije, prolaze pored indijanskog plemena u miru, dok ih sledećeg jutra isti ti indijanci napadaju. Indijanci ih optužuju da su ubili jednu devojku iz njihovog plemena, na šta Albert izlazi ispred njih, i kaže da slobodno mogu da ubiju krivca ako se stvarno nalazi među njima. Onaj koji je video ubicu prolazi, i vidi da ubice nema među njima, i prekidaju napad. Pre nego da odu, Zagor na vratu ubijene devojke vidi dve rane koje su iste kao kod onog psa. Te noći dvojica vodiča koji rade sa Albertom reše da ukradu karavan mađara i pobegnu, jer misle da oni čuvaju nešto vredno, čim se stalno izdvajaju. To i urade, pa Zagor, Albert, i jedan mađar kreću za njima. Pronalaze napuštena kola na sred puta, i vide da je jedan od ove dvojice ubijen, i da ima iste rane kao ona indijanka i pas. Drugog vide na steni, i izgleda kao da je poludeo. Kaže da je video nekog, i pada sa stene i umire. Zagor i ovi se vraćaju do ostalih, i karavan nastavlja putovanje, nekon kojeg stižu u Fairmont. Onaj mađar koji je pošao sa Zagorom i Albertom za ukradenim kolima kaže da je izgubio torbu sa novcem dok je jurio za lopovima, ali da njegov gospodar, baron Bela Rakoši, može da plati dug. Albert kreće sa mađarima do Rakošijeve kuće, a pridružuju mu se i Zagor i Čiko.


Drugi deo – Zagor protiv vampira. Zagor i ostali stižu do Rakošijeve kuće, i on ih ponudi da ostanu do jutra da se na vraćaju po kiši. Čiko se poseče makazama dok krati brkove, i iza njega se pojavljuje Rakoši, sav prebledeo. Čiko mu to kaže, i da mu ogledalo da se pogleda koliko je bled, ali se u ogledalu ne vidi ništa. Rakoši pokusava da napadne Čika s leđa, ali Čiko slučajno obara ormarić na njega, nakon čega dolazi Zagor da vidi kakva je to buka. Ujutru se spremaju da krenu, ali vide da se Albert ne oseća dobro, i na može da ustane iz kreveta. Kaže da je sanjao da mu je slepi miš ušao u sobu, i da se nakon toga povećao i prekrio ga krilima. Zagor i Čiko provode ceo dan tamo, i sledećeg jutra vide da Albertu nije ništa bolje, i da je opet sanjao slepog miša. Zagor ide do Fairmonta da nađe lekara, dok Čiko ostaje pored Alberta. Dok traži hranu u bašti, Čiko propada kroz zemlju u podzemnu grobnicu, i vidi da neko izlazi iz sanduka. Ide do kuhinje na napravi ručak, i Rakoši ponovo pokušava da ga napadne s leđa, ali se uplaši kad vidi beli luk koji Čiko stavlja u jelo. Zagor se vraća sa doktorom Metrevelićem, koji pregleda Alberta. On kaže da Albert izgleda zdravo, osim dve male rane na vratu. Zagor mu priča o istim slučajevima koje je video na putu za Fairmont, a Metrevelić kaže da i u gradu ima jedan takav slučaj koji se pojavio tek nakon dolaska karavana u grad. Metrevelić priča Zagoru da u Jugoslaviji, odakle on dolazi, postoji mit o vampirima, živim mrtvacima koji spavaju u sanducima u kojima su prvobitno zakopani, i izlaze tek nakon zalaska sunca da piju krv svojim žrtvama. Kaže da vampir može da se pretvori u slepog miša, da im se u ogledalu ne vidi odraz i mrze beli luk. Čiko im onda kaže kako se Rakoši ne vidi u ogledalu i plasi belog luka, i to da je video nekog kako izlazi iz sanduka. Sve se uklapa u slučaju da su mađari u kolima prevozili sanduk sa Rakošijem, jer bi u tom slučaju on svake noći mogao neprimećeno da izađe i napadne žrtvu, ali Zagor i ostali još uvek nisu sigurni da je Rakoši vampir. Oni reše da se sakriju u Albertovoj sobi, i da čekaju da se pojavi slepi miš. U sred noći, kroz prozor ulazi slepi miš, i pretvara se u Rakošija. Pre nego da popije krv Albertu, Zagor ga iznenadi i napada ga. Rakoši ga nadljudskom snagom savladava, ali ga Čiko otera krstom. Zagor juri Rakošija kroz dvorište, ali on naređuje mađarima da ga napadnu, što koristi da pobegne. Zagor dolazi do ulaza u podzemnu grobnicu, i čeka ga u zasedi. Rakoši dolazi, i Zagor ga napada.

Treći deo – Tragična zora (početak #87). Čini se da je Rakoši mnogo jači od Zagora, ali čim izađe prvi zrak sunca, on kreće da trči prema ulazu u grobnicu. Zagor to vidi, i skače na njega da ga zaustavi. Sunce izlazi, i Rakoši se pretvara u prah. Zagor se vraća do Rakošijeve kuće, ali vidi da je Rakošijev sluga Zoltan postavio požar, i da kuća gori. On se penje i ulazi preko terase, nakon čega oslobađa Čika i Alberta koje je Zoltan vezao. Svi izlaze iz kuće, nakon čega dolazi Metrevelićeva ćerka. Albert ostaje sa Metrevelićem i njegovom ćerkom dok se ne oporavi, a Zagor i Čiko se vraćaju prema Darkvudu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s