Zagor 011, 012

Screenshot_1

Prva priča: Prvi deo – Čudni violinista (kraj #10). U Fort Henri brodom dolazi Kofin, plaćenik koji svoju pušku nosi u koferu za violinu. Tamo ga sačeka izvesni Lomaks, koji ga je unajmio, i koji ga upoznaje sa svojim saradnikom Mekberijem i poglavicom Vajandota, Crvenom Sekirom. Kofin pokazuje svoje umeće sa puškom, nakon čega mu otkrivaju zašto su se okupili. Od Kofina traže da ubije Zagora, nakon čega će Mekberi i Lomaks prodati puške Crvenoj Sekiri, i niko neće moći da ih spreči u tome. Dva dana kasnije, Zagor i Čiko su ispred svoje kolibe u močvari, i Zagor vežba u odsustvu bilo kakve pretnje.

Prva priča: Drugi deo – Crvena sekira. Iz daljine, Kofin upuca Zagora, nakon čega misleći da je mrtav odlazi odatle. Zagor je međutim samo ranjen, i Čiko uspeva da mu izvadi metak iz grudi. Nekoliko dana kasnije, Zagor se oporavlja, i već može da ustane iz kreveta. Tada se čuje poruka bubnjevima koja javlja da je on mrtav, i da će se održati okupljanje poglavica. Zagor odlučuje da krene na okupljanje, ali je još uvek slab, i nakon samo nekoliko minuta pada na zemlju i onesvesti se. Čiko odlučuje da on ode na okupljanje poglavica umesto zagora, i naredne noći, dok okupljanju prisustvuju Lomaks, Mekberi i Kofin, Čiko se pojavljuje obučen kao Zagor, i Zagorovim krikom pokazuje Vajandotima da je Zagor zapravo živ. Ubeđeni da su ih Lomaks, Mekberi i Kofin prevarili, Crvena Sekira i njegovi ratnici ih napadaju, i ubijaju Lomaksa, dok Mekberi i Kofin uspevaju da im pobegnu. Čiko se vraća do Zagora, i priča mu šta se desilo, nakon čega njih dvojica kreću tragovima Mekberija i Kofina. Nekoliko sati kasnije, oni dolaze do kolibe u kojoj su se sakrili, ali ne mogu da se približe kolibi, jer Kofin puca na njih čim ih primeti. Ne obazirući se na pucnjavu, Zagor trči prema kolibi i upada unutra, ali dok se bori sa Kofinom, Mekberi uspeva da pobegne. Zagor uništi Kofinovu pušku, i pusta ga da ode, pod uslovom da se više ne vraća u Darkvud, nakon čega oni Čiko kreću za Mekberijem. Sutradan, raspitujući se kod jednog indijanskog pastira, Zagor saznaje da bi Mekberi mogao da bude kod trgovca Big Džima, koji se pored prodaje uobičajenih stvari bavi i trgovinom oružja i alkohola. Narednog dana, do radnje Big Džima dolaze Zagor prerušen u indijanca, i Čiko koji se predstavlja kao njegov prevodilac. Na taj način, oni uspevaju da potvrde glasine o tome da Big Džim prodaje oružje i alkohol indijancima, ali tada Mekberi prepoznaje Zagora, pa Big Džim šalje svoje ljude na njega. Nakon što ih sve sredi, Zagor vezuje Mekberija, Big Džima i njegove ljude, i vodi ih prema Fort Pitu, a pre nego što krene, on zapali Big Džimovu radnju.

Druga priča: Prvi deo – Ostrvo straha. Zagor i Čiko stižu u Sen Tomas, gradić na jezeru Iri, da bi Zagor upoznao novog komandanta vojne predstraže. Dok Zagor to završi, Čiko ostaje sam u gradu, gde ga dvojica prevare i uzmu mu novac kojim je trebalo da plati ručak. Tad sreće jednog skitnicu koji mu kaže da može da se nahrani i bez novca, i pokazuje mu kako u tom gradu vlasnici svojim psima daju obilna jela, i kako on skloni psa i pojede mu ručak. Čiko to pokuša, ali naiđe na velikog psa kojeg ne može tako lako da izbaci iz kućice, pa tako ostane bez ručka. Nalazi se sa Zagorom, i oni sreću trapera Maligana, koji im kaže da indijanci iz plemena Vinebago prave probleme zato što vojska želi da napravi novo utvrđenje na njihovoj teritoriji. Zagor i Čiko nalaze čoveka koji će da ih preveze čamcem, i kreću tamo da pokušaju da smire stvari. Nakon nekog vremena kreće jaka oluja, i Čiko pada iz čamca, a Zagor skače u vodu za njim. Jedva uspeva da ga izvuče do najbliže obale, nakon čega se onesvesti. Obojica se bude u selu indijanaca Otava, čiji poglavica Teseka kaže da su ih dovukli u selo sa obale. Odjednom se čuje neki zvuk, nakon čega indijanci pune korpe namirnicama i odlaze iz sela. Teseka objašnjava kako su jednog dana do njih došli belci, i zapretili da će da ih ubiju ako im ne sagrade nekoliko koliba i donose im hranu svaki put kada čuju određeni zvuk. To malo pleme Otava, koje inače nije ratoborno, nije moglo da im se suprotstavi, i poslušali su ih. Jedan od indijanaca kaže kako je u šumi video ogromnog čoveka koji ruši drveće dok hoda. Zagor odbacuje priču o velikom čoveku kao jednu od izmišljenih indijanskih priča, i sa Čikom kreće da sazna više o grupi razbojnika koja je došla na to ostrvo. Sreće trojicu njih, i kaže im da više ništa neće da dobiju od indijanaca, nakon čega ga oni napadaju, ali ih on lako prebije. Oni se vraćaju do svog skrovišta gde svom šefu, ludom naučniku profesoru Hellingenu, pričaju šta se desilo. Hellingen ne želi da rizikuje svoje ljude u napadu na indijance da bi ih naterao da ga ponovo slušaju, i reši da pošalje Titana da ih zaplaši. Dolazi do kontrola nekih naprednih mašina sa ekranima na kojim vidi različite delove ostrva, i kaže da je došlo vreme da testira Titana. Na drugom mestu, Zagor i Čiko čuju glano udaranje od zemlju, nakon čega ispred sebe ugledaju ogromnog robota koji ruši drveće pred sobom kako ide prema selu Otava.

Druga priča: Drugi deo – Na tragu Titana. Titan prolazi kroz selo, rušeći šatore i ubijajući ljude koji mu se nalaze na putu, nakon čega odlazi. Zagor i Čiko stižu do sela, i vide šta se desilo. Zagor im kaže da se sklone sa ostrvam i odluči da krene za Titanom. Prateći ogromne tragove po zemlji, on dolazi do skrovišta onih razbojnika, onsevesti čuvara, i ulazi u ogromnu baraku u kojoj nalazi Titana. Ostali razbojnici ga otkriju i napadaju ga. On pokušava da se odbrani i pobegne, ali ne uspeva, i oni ga zarobe. Profesor Hellingen mu priča kako planira da okupi veliki broj radnika koji će praviti nove Titane, i kako planira da njima osvoji ceo svet. Kaže da mu je za taj cilj potreban neko ko može da kontroliše i naređuje velikom broju ljudi, i predlaže Zagoru da mu se pridruži i postane jedan od njegovih najbližih saradnika koji će biti na čelu armije robota, što Zagor odbija. Hellingen vidi da se indijanci spremaju da napuste ostrvo, i šalje Titana na njih. Titan stiže do Čika i indijanaca, i napada ih. Zagor se oslobađa i skače na Hellingena, nakon čega mu preti da će da ga ubije ako ne zaustavi Titana. Titan zatim obustavlja napad, i kreće prema sredini jezera, nakon čega Zagor uništi mašine kojima Hellingen kontroliše Titana. Par Hellingenovih ljudi čuje kako Zagor lomi mašine, nakon čega ulaze i pucaju na njega, ali promaše i pogode mašine koje zatim eksplodiraju. Zagor uspeva da pobegne odatle, nekoliko trenutaka pre druge eksplozije koja raznese celu kolibu. On se vraća do Čika i indijanaca, koji odmah kreću u popravljanje štete koju je Titan naneo njihovom selu. Teseka im daje nešto zlata kao znak zahvalnosti, i čamcem ih prati ih do Lejkvuda, malog mesta na obali jezera. Zagor priča sa komandantom garnizona, i saznaje da je vojska odustala od izgradnje utvrđenja, i da više neće biti problema sa indijancima. Kreću nazad prema Darkvudu, i usput nailaze na krčmu blizanaca Bejkerfild. Blizanci vide da Zagor i Čiko imaju dosta zlata, koje su dobili od Teseke, i reše da ih opljačkaju. Sipaju im sredstvo za uspavljivanje u piće, nakon čega im ukradu zlato, zarobe ih, i zatvore u podrum. Zagor smisli plan kako da se oslobode, i sa Čikom glasno priča kako je dobro što su ostatak zlata sakrili u šumi, da bi blizanci to čuli. Plan uspeva, i blizanci ih teraju da ih odvedu do mesta na kojem su sakrili ostatak zlata. Oni to i rade, i dolaze do šupljeg drveta u kojem Zagor kaže da su sakrili zlato. Blizanci Bejkerfild kreću prema drvetu, i upadaju u veliku rupu koja je bila sakrivena lišćem. Zagor kaže da je video tu zamku na putu do tamo, i da se setio da to može da im pomogne. Kaže blizancima da će da ih izbavi iz zamke ako im daju ključ kojim će da se oslobode lanaca kojim su vezani, a da će u suprotnom da ih ostave tu dok ih ne napadnu divlje zveri. Oni odbijaju, ali kad padne mrak i iz šume se čuje režanje, oni se predomišljaju. Zagor i Čiko se oslobode, i izbave onu dvojicu iz rupe, nakon čega ih zarobe i odvode vlastima.

Treća priča: Sveti jelen. U Darkvudskoj šumi, izvesni profesor Kruger sa svojim pomoćnikom Majerom želi da potvrdi postojanje Zagora, za kojeg veruje da je čudovište koje je pola majmun, a pola foka. Istovremeno, Čiko se nedaleko odatle budi nakon kratkog odmora, i vidi da mu je neka od šumskih životinja pojela hranu . Kreće da je juri, i upada u blatnjavu močvaru. Kruger i Majer ga vide kako blatnjav izlazi iz močvare, i misle da je to Zagor, jer izgleda baš kao stvorenje koje je Kruger opisao, a za koje veruje da je Zagor. Zbog toga se polako prišunjaju Čiku s leđa i uhvate ga u mrežu, nakon čega ga onesveste i zatvore u kavez. Čiko se budi i objašnjava im da su napravili grešku, u šta se oni uvere kada krene da pada kiša koja spere blato s njega. Čiko im objasni da je Zagor običan čovek, i obeća da će da ih odvede do njega. Sutradan, profesor Kruger se vraća iz lova sa velikim jelenom, i kaže da mu je čudno što je taj jelen imao zavezanu traku za rogove. Čiko prepozna traku, i shvati da je Kruger ubio jelena kojeg Irokezi smatraju svetim. Oni se brzo pokupe, i zajedno sa indijancima koji rade za njih kreću odatle. Ubrzo nakon toga, jedan od tih indijanaca umire nakon što ga iz šume pogode strelom. Na drugom mestu, Zagor čuje poruku bubnjevima iz koje saznaje da su trojica belaca ubila svetog jelena, i da se kreću prema Zagorovoj kolibi. On odmah kreće tamo, i stiže prekasno, jer pronalazi samo komad odeće, za koji prepozna da pripada Čiku, zbog čega odluči da odmah krene ka selu Irokeza. Istovremeno, u tom selu su Čiko, Kruger i Majer vezani za stubove za mučenje, i prisustvuju obredu u kojem se bira novi sveti jelen, tako što se oko njegovih rogova vezuje traka, ali tu traku najpre moraju da umoče u krv skrnavitelja koji su ubili prošlog svetog jelena. Zagor stiže do sela, gde neprimetno ulazi nakon što onesposobi dvojicu stražara. Dolazi vreme da vrač žrtvuje Čika i ostale, i on izlazi iz svog vigvama sa maskom na licu. Kada im se približi,  Čiko po glasu prepozna da je to Zagor iza maske, i Zagor im neprimetno preseče konopce i kaže da pobegnu na njegov znak. Tada iz vigvama izlazi pravi vrač i razotkriva Zagora, zbog čega indijanci kreću na njega. Čiko, Kruger i Majer to koriste da pobegnu iz sela, dok se Zagor neko vreme bori sa indijancima, a onda i sam krene za njima. Sustiže ih u šumi, odakle nastavljaju svoj beg prema Crnom Kanjonu, dok ih indijanci sve vreme prate. Zagor ostaje sa jedne strane kanjona da zadrži indijance, dok Čiko i ostali prelaze viseći most. Nakon kraće borbe sa indijancima, Zagor seče konopce koji drže most, i držeći se za jedan od tih konopaca poleti niz provaliju, i u zadnjem trenutku se spasi da se ne smrska o stenu tako što se uhvati za žbunje koje se nalazilo u blizini. Spašeni od indijanaca, Zagor i ostali kreću prema Fort Henriju, i usput nailaze na kolibu dvojice tragača za zlatom, Eliota i Satera. Kruger izvadi veliku vreću sa novcem, i kaže da može da im plati ako im daju nešto da jedu. Eliot i Sater prihvataju to, ali u tajnosti smišljaju plan kako da odvoje Zagora od ostalih, i lako im ukradu novac. Ubrzo zatim, do kolibe dolazi indijanac koji kaže da već nekog vremena oko mesta na kojem živi kruže dve pume, i pokušavaju da napadnu njegovu decu, a da su nekoliko sati ranije napale i njega, i da mu je potrebna pomoć da ih ubije. Zagor se ponudi da mu pomogne, i kreće s njim. Kada stignu do mesta gde indijanac kaže da se pume kriju, on gura Zagora u provaliju, ali Zagor uspeva da se spasi. On natera indijanca da progovori, i indijanac mu objasni da su mu Eliot i Sater obećali svoju kolibu i hranu ako ga odvoji od ostalih ili ubije. Zagor shvata da su tragači za zlatom to uradili da bi opljačkali Krugera, i vraća se do njihove kolibe koju zatiče praznu. U blizini pronađe vezane Čika, Krugera i Majera, i nakon što ih spase, oni kreću prema najbližem mestu u okolini, na koje misle da su Eliot i Sater otišli, Plezent Point. Kada stignu tamo, oni ih lako pronađu, i Zagor ih bez mnogo napora sredi i reši da ih preda vlastima, dok Kruger i Majer malim brodom odlaze iz Plezent Pointa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s