Zagor 051, 052

Screenshot_1

Prvi deo – Begunci. Zagor i Čiko se vraćaju u svoju kolibu u močvari, ali ih tamo neko sačeka i napadne s leđa. Kasnije se bude i primećuju da su zavezani, i da ih je zarobila grupa begunaca iz zatvora koje predvodi Sem Flečer, kojeg znaju kao Ajron Mena (#15). Flečer predstavlja ostalu četvoricu – crnca Snežnu Grudvu koji je ubio svoje robovlasnike, ubicu starica Mocarta, kradljivca satova Gesnera i indijanca Belog Vuka koji je sam napao karavan kola punih alkohola. On kaže da im je Beli Vuk, koji je ranije bio član plemena Mohavka, ispričao da se na groblju Mohavka nalaze vredni predmeti i drago kamenje, i da su rešili da opljačkaju groblje. Da ih ne bi primetili, Flečer je smislio plan da im skrene pažnju time što će njihovo selo za to vreme da napadnu Kajuge poglavice Na-Pave, njegovog starog saveznika. Da bi Na-Pavu ubedio da to uradi, odlučio je da mu preda zarobljenog Zagora, pa se begunci sa Zagorom i Čikom upute prema selu Kajuga. Usput naiđu na kopače zlata, koje ubijaju i uzimaju im odeću i oružje. U selu Kajuga, Flečer ispriča Na-Pavi svoj plan, na šta Na-Pava pristaje, pa mu Flečer preda zarobljenog Zagora, kojeg zatim vezuju za stub za mučenje, dok Čika smeste u šator sa vračem.


Drugi deo – Smrt na reci. Kajuge neko vreme igraju oko stuba za mučenje i bacaju koplja i sekire oko Zagora, ali to prekida Na-Pava koji kaže ratnicima da se spreme za napad na selo Mohavka, a da će se za Zagora pobrinuti kad se vrate. Svi ratnici iz sela ulaze u kanue i kreću rekom do sela Mohavka, dok za to vreme Čiko onesvesti vrača u čijem šatoru je bio, i oslobodi Zagora. Zagor i Čiko zatim uzimaju jedan kanu, i kreću prečicom da bi prestigli Kajuge. Nekoliko sati kasnije, Kajuge stižu do sela Mohavka i spremaju se da krenu u napad, ali Zagor stiže na vreme da upozori Tonku i njegove ratnike, koji odma uzimaju oružje i kreću da se brane od napadača. Kajuge, koji nisu bili spremni na to da im Mohavci uzvrate, vide da ne mogu da ih lako pobede, pa beže nazad prema kanuima. Kada pokušaju da pobegnu rekom, vide da im je Zagor probušio kanue, i da oni tonu. Mohavci pustaju preživele Kajuge da se vrate u svoje selo, dok se Tonka bori sa njihovim poglavicom Na-Pavom, kojeg na kraju ubije. Istovremeno, Flečer i ostala četvorica begunaca iz zatvora stižu do indijanskog groblja, gde vide da groblje nije puno dragocenih stvari kao što je Beli Vuk rekao, i da se na totemu nalazi samo četiri smaragda, a ne pet. Begunci žele da podele plen i što pre se razdvoje, umesto da ostanu zajedno dok ne prodaju smaragde i podele novac među sobom, pa Flečer reši problem oko deobe time što ubija Belog Vuka, čime svaki od begunaca dobija po jedan smaragd. Par sati kasnije, Zagor stiže do indijanskog groblja i zatiče leš Belog Vuka, nakon čega kreće za ostalim beguncima. Sutradan, jedan od begunaca, Snežna Grudva, povredi nogu  tokom puta, pa ga ostali ostavljaju samog i kažu mu da ga čekaju nekoliko kilometara dalje. Zagor sustiže Snežnu Grudvu koji je ostao sam, i nakon teške borbe ga ubija i nastavlja prema ostalima. Sat vremena kasnije, ispred Flečera, Mocarta i Gesnera proleti strela za koju je zakačena poruka i vreća. U poruci piše da Snežnoj Grudvi više nije potreban njegov smaragd, a taj smaragd pronalaze u vreći zakačenoj za strelu. Nakon što čuje Zagorov krik iz šume, Gesner odluči da napusti Flečera i Mocarta i ode svojim putem, jer je ubeđen da Zagor želi samo Flečera. Umesto toga, Zagor kreće za njim, i sledećeg jutra nailazi na kolibu trapera, u kojoj stanovnike kolibe pronalazi vezane. Oni mu kažu da je Gesner bio kod njih, i da im je rekao da je doseljenik koji se izgubio u šumi, i da su mu dali hranu za put, ali da se odjednom promenio kada je video stari sat, i zapretio im da će da ih ubije ako mu ga ne daju. Oni su to odbili, pa ih je onesvestio i vezao, nakon čega je otišao sa satom.

Treći deo – (početak #53). Zagor nastavlja put kroz šumu prateći Gesnerove tragove, ali ga Gesner primeti i zapuca na njega. Zagor uzvraća paljbu i ubija ga, nakon čega se vraća do Flečera i Mocarta. Te večeri, ispred Flečera i Mocarta proleti još jedna strela sa porukom i Gesnerovim smaragdom, zbog čega oni beže u zaklon i spremaju se za borbu. Zagor im predloži da se predaju bez borbe, ali oni ne pristaju na to. Mocart se uplaši nakon smrti Snežne Grudve i Gesnera, i daje Flečeru svoj smaragd, nakon čega odustaje od borbe i izlazi iz zaklona. Flečer mu ne dopušta da ode, ali ga Mocart upuca i izlazi na čistinu. Flečer mu uzvraća time što i on njega upuca, nakon čega obojica padaju na zemlju mrtvi. Zagor se sledećeg dana vraća do sela Mohavka, nakon čega sa Čikom ide nazad do svoje kolibe u močvari.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s