Zagor 148, 149

screenshot_2

Prvi deo – Vatreno krštenje. Zagor i Čiko stižu u utvrđenje Bravery, kako bi se Zagor sreo sa komandantom utvrđenja, pukovnikom Maddenbrookom. Maddenbrook kaže da mu tog dana dolazi i sin, Walter, kojeg je ubedio da pođe njegovim stopama i postane vojnik. Walter je napredovao u vojsci, i dodeljen je upravo utvrđenju u kojem je njegov otac, što Maddenbrooka čini ponosnim. On zove Zagora i Čika na večeru, tokom koje će ih upoznati sa njegovim sinom, i upravo u tom trenutku u utvrđenje stiže kočija u kojoj je baš on, Walter. Te večeri, Zagor i Čiko upoznaju Waltera, i Maddenbrook je pun ponosa što je njegov sin izvrstan vojnik kao on, i njegovi ostali preci, ali tada Walter kaže da njega vojska ne zanima, i da sada kada se dokazao pred ocem, želi da napusti vojsku i postane krojač. Maddenbrooka to jako pogodi i srce kreće da ga izdaje, pa Walter zbog toga odluči da ipak ostane u vojsci zbog oca, i da sledećeg dana povede napad na problematičnu grupu indijanaca. Ujutru, Walter na čelu grupe vojnika kreće u pohod, dok Zagor i Čiko ostaju u utvrđenju i provode vreme sa vojnicima.

Drugi deo – Crveni ratnik. Kasnije, u utvrđenje se vraća grupa ranjenih vojnika koju je Walter poveo u napad, bez nekih koji su poginuli. Jedan od njih objašnjava Maddenbrooku da su ih indijanci uhvatili u zamku, i da je Walter ispao kukavica umesto da se bori. On objašnjava da su tokom borbe indijanci uzeli njihovu zastavu, i da su oni hteli da krenu da je vrate po cenu svojih života, ali im je Walter naredio da to ne rade i da se povuku. Walter priznaje da je to uradio, ali ne zato što je kukavica, već zato što veruje da komad tkanine nije vredan uzaludnih žrtava. Maddenbrook je razočaran u svog sina, i šalje ga u zatvor zbog namerne predaje zastave tokom borbe. Narednih nekoliko dana Walter provodi u ćeliji, osramoćen pred ostalima i proglašen za kukavicu, sve dok Zagor ne odluči da mu pomogne. On ga jedne noći oslobodi iz zatvora, i kaže mu da može da se dokaže pred ostalima ako krene s njim za tim indijancima, i vrati zastavu koju su oni uzeli. Zagor i Walter odlaze iz utvrđenja, i kreću do mesta na kojem se nekoliko dana ranije odigrala borba, gde pronalaze poginule vojnike koje su indijanci naknadno vezali za stubove i gađali strelicama. Nakon što ih pokopaju, oni primete da su se indijanci podelili u dve grupe, i odluče da krenu tragovima jedne od njih. Sledeće večeri nailaze na manju grupu indijanaca koji prepoznaju Zagora i ne smeju da se bore protiv njega. Jedan od njih objasni da je zastava kod druge grupe, koju predvodi njihov poglavica, kojeg su belci nazvali Crveni ratnik. Ostali indijanci se tada pobune i napadaju Zagora, ali ih on ipak savlada. Nakon toga, zajedno sa Walterom kreće tragovima druge grupe indijanaca. Sledećeg dana nailaze na njih, ali pre nego što Zagor bilo šta kaže, Crveni ratnik puca na njega, i okrzne ga metkom, zbog čega Zagor pada se brda i onesvesti se.

Treći deo – Znak hrabrosti (početak #150). Indijanci kreću prema onesvešćenom Zagoru, ali se umeša Walter, koji pobije većinu njih. Tada istroši sve metke, i jedino preostalo oružje mu je Zagorova sekira. Crveni ratnik kaže da je sada situacija obrnuta, jer vojnik ima samo sekiru, dok indijanac ima pušku, i upuca Waltera u oba ramena, nameravajući da ga polako ubija. Zagor se za to vreme osvesti i razoruža Crvenog ratnika, sa kojim se zatim bori bez oružja, sve dok ga na kraju ne ubije. Tada uzima vojnu zastavu, i sa ranjenim Walterom se vraća do utvrđenja Bravery, gde Waltera dočekaju kao heroja, i više ne misle da je kukavica. Te večeri, Walter ponovo kaže svom ocu da ne želi da bude vojnik, ali ovog puta uspeva da ga ubedi, i napušta vojsku. Dva dana kasnije, Zagor i Čiko odlaze iz utvrđenja, a istovremeno odlazi i Walter, ovaj put bez uniforme, na putu ka novom životu i novom zanimanju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s