Zagor 008

Screenshot_3

Prva priča: prvi deo – Idol Oneida (kraj #07). Zagor i Čiko su u šumi, i dok Zagor lovi losa, Čiko luta šumom i nailazi na gomilu hrane postavljene ispod indijanskog idola. Ubrzo do tog mesta dolaze indijanci Oneide, i vide kako Čiko jede hranu namenjenu kao ponudu njihovom idolu, pa ga zarobe i odvode sa sobom u selo. Za to vreme, Zagor se vraća do mesta gde je ostavio Čika, i prateći njegove tragove do idola shvata šta se dogodilo. On stiže do sela Oneida, gde vidi da su indijanci vezali Čika za stub za mučenje.

Prva priča: drugi deo. Zagor zapali suvo granje oko sela Oneida, i dok indijanci žure da ugase vatru, on oslobađa Čika, i beži s njim u jednom indijanskom kanuu. Oneide kreću za njima, ali in Zagor uništi kanue, tako da ne mogu da ih prate. Nakon što se oslobode indijanaca, Zagor i Čiko nastavljaju put rekom, ali ubrzo nailaze na veliki vodopad, i nakon pada niz njega im se uništi kanu, pa nastavljaju pešice. U blizini čuju raspravu između izvesnog Toma i Džefa, nakon čega čuju pucanj. Oni dolaze do mesta sa kojeg se čuo pucanj, i pronalaze ranjenog čoveka, koji zbog groznice bunca i moli Toma da ga ne ubije. Zagor namerava da nakon prikupljanja trava i divljači za jelo krene tragovima tog Toma. U šumi nailazi na indijanca, Crvenog Losa, koji kaže da je krenuo u potragu za dvojicom belaca koji su došli u njihovo selo sa poklonima, i izneverili njihovo gostoprimstvo. Primetili su grumenje zlata sa kojima se jedan dečak iz sela igrao, i naterali ga da im pokaže gde ga je pronašao. Kako indijanci znaju da su u prošlosti uvek bili proterani sa svoje zemlje kada bi belci otkrili zlato na njihovoj teritoriji, Crveni Los je krenuo za njima kako bi ih zaustavio da obaveste druge belce. Zagor ga dovodi do Čika i ranjenog Džefa, kojeg Crveni Los prepoznaje kao jednog od dvojice belaca koji su došli u njegovo selo. Dok sede oko vatre, Džef ustaje, još uvek u bunilu, i kreće da trči pravo prema provaliji, niz koju pada i umire. Za to vreme, Tom nailazi na dvojicu indijanaca koji odmaraju pored reke, i puca na njih kako bi im ukrao konje, ali konji beže zbog pucnjave. Jedan od indijanaca preživi, i poslednjim naporima uspeva da zapali vatru i pošalje dimni signal, pre nego što umre. Crveni Los vidi to, i sa Zagorom i Čikom kreće tamo. Njih trojica stižu do reke, gde pronalaze dvojicu mrtvih ratnika, i nakon što ih sahrane nastavljaju poteru za Tomom. Nakon nekog vremena ga sustižu i vide ga sa druge strane provalije. Upravo tada iz jedne pećine iza Toma izlazi medved, koji ga napada i gura niz liticu. Tom umire, i time tajna zlata indijanaca ostaje skrivena.

Druga priča – Zagorova osveta. Zagor i Čiko stižu u Pajntaun, gde u salunu nailaze na grupu ljudi koji se zabavljaju time što gađaju indijanskog dečaka noževima. Zagor ih napada i spašava indijanca, Malo Stopalo, koji mu zatim kaže kako su belci u šumi presreli njega i grupu ratnika, i oteli im krzna koja su nosili sa sobom. Njega su poveli sa sobom kao taoca, kako ih indijanci ne bi napali. Zagor šalje Malo Stopalo prema šumi, gde se on pridružuje svojima, dok za to vreme Zagor i Čiko prate grupu kriminalaca koji kanuima prevoze ukradena krzna. Te večeri, Zagor im prilazi i onesposobi im kanue, ali ga oni primećuju i pucaju na njega. Nakon toga, on se vraća do Čika, i vidi da su sa Čikom i Malo Stopalo i grupa indijanaca. Zagor se zatim sa indijancima vraća nazad do grupe belaca koji su ukrali krzna indijancima, i koji sada nastavljaju pešice kroz šumu, jer im je onesposobio kanue. Oni ih napadaju, i kriminalci bacaju krzna iza sebe kako bi mogli brže da im pobegnu. Oni se kriju u zaklonu jedne stene, gde organizuju odbranu, i odbijaju da se predaju. Uprkos Zagorovom naređenju, indijanci ipak kreću u direktan napad na njih, i uz nekoliko žrtava uspevaju da stignu do belaca. Zagor uspeva da ih ubedi da poštede živote nekima od njih, i indijanci im dopuštaju da odu, ali bez hrane, oružja i pića, a oni sa sobom uzimaju svoja krzna koja su im bila ukradena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s