Zagor 619, 620

Screenshot_1

Prvi deo – Njufaundlend! Zagor je na jugoistočnom Labradoru, i sa izvesnim Hemptonom namerava da ulovi losa, kad vidi dva Eskima kako pokušavaju to isto pre njih. Los se opire i obara jednog od njih u ledenu vodu, zbog čega Zagor skače za njim kako bi ga spasio. Par sati kasnije, Zagor i Hempton su u selu Eskima, gde ih ugoste zbog toga što je Zagor spasio dečaka iz ledene vode. Zagor otkriva da su on i Hempton putovali brodom koji je usidren u blizini, ali da je bura potopila tovarni prostor i pokvarila namirnice, zbog čega su krenuli u lov. Eskimi kažu da je u njihovom selu još jedan belac, i odvode ih do njega. Čovek se predstavlja kao Holand, i kaže da odmah mora da stigne u Sent Džon, jer tamo mora da potraži pomoć za svoje prijatelje sa broda Fridom, koji je ostao zarobljen među ledom na obali Bafinove Zemlje. On priča kako je brod pod vođstvom kapetana Formana zbog bure bio oštećen, ali su se popravke odužile, i more oko njih je se zaledilo, zbog čega je brod sada zarobljen. On je odabran da krene kopnom i potraži pomoć, ali je se zbog iznemoglosti srušio u snegu, gde su ga pronašli Esimi, koji se od tada brinu o njemu. Kasnije, Zagor i Hempton zajedno sa Holandom idu do svog broda, Si Rajdera, na kome ih čekaju Čiko i ostali, i kreću prema Sent Džonu, glavnom gradu Njufaundlenda. Kada stignu tamo, izvesnog Dana ljudi iz luke obaveštavaju da Fridom nije potonuo. Zagor i kapetan Hau sa Si Rajdera pokušavaju da traže pomoć od kapetana raznih brodova, ali saznaju da niko od njih ne sme da krene u pomoć Fridomu, jer se plaše da se suprotstave izvesnom Lešantu, bogatom brodovlasniku. Oni idu da razgovaraju sa Lešantom, koji im kaže da ga ne interesuje Fridom, čiji kapetan je njegov konkurent, i ne želi da im pomogne. Nakon što oni odu, Lešant priča sa Danom, koji je bio zadužen da onesposobi Fridom kako bi potonuo, i šalje ga da isto učini sa Si Rajderom. Kapetan Hau odlučuje da sam krene u pomoć Fridomu, i Zagor i Čiko reše da krenu s njim. Sledećeg dana, na Si Rajder se ukrca i Dan, koji kaže da je putovao na Fridomu, ali je zbog bolesti morao da se iskrca usred putovanja, i kaže da sada želi da pomogne svojim prijateljima. Si Rajder isplovljava, dok Dan kreće sa ostvarenjem svog plana, time što u potpalublju odveže burad sa vodom za piće, a pritom ubija jednog od mornara koji ga je otkrio. Stvar se pripisuje nesrećnom slučaju, pod izgovorom da je se burad sama odvezala i pala preko mornara, ali Zagor sumnja u to. Par dana kasnije, Si Rajder se zaustavlja na obali Labradora, kako bi nabavili nove zalihe vode za piće, što usporava njihovo putovanje.

Drugi deo – Na ledenom Severu. Dok ostali nabavljaju vodu za piće, Dan onesposobi kormilo, što dodatno uspori putovanje. Te večeri, on namerava da izazove požar na brodu, ali ga Zagor otkriva i napada. Nakon što Dana zatvore, Zagor i kapetan Hau shvataju da  je Dan na Lešantovom platnom spisku, i da je on pokušao da potopi Fridom, kao što je nameravao i sa njihovim brodom. Idućih dana, brod se približava svom odredištu, i na kraju pronalaze Fridom. Na njemu su još uvek živi kapetan Forman i još desetak mornara, koje oni spašavaju sa Fridoma, i ukrcavaju na Si Rajder, nakon čega isplove. Te večeri, Dan napada jednog od mornara koji mu donosi večeru, i beži iz zatvoreništva. On pokušava da raznese brod, ali ga Zagor primeti i sprečava u tome. Bure baruta sa zapaljenim fitiljem se skotrlja i padne sa broda, ali ipak ošteti deo broda dovoljno da ga zapali i potopi. Zagor, Čiko i mornari se spašavaju tako što skaču sa broda i penju se na veliku santu leda. Deo sante na kojoj se nalaze se odvaja, i kreće slobodno da pluta morem, dok Si Rajder tone.

Treći deo – (početak #621). Na santi je ostao zarobljen i jedan beli medved koji ih napada, ali Zagor uspeva da ga ubije, i time obezbedi hranu za sebe i ostale za nekoliko dana. Sledećih dana, oni žive na santi leda koja svakim danom postaje sve manja, hrane se ribom i dobijaju vodu za piće od leda koji se topi. Jedne noći, santa puca i deli se na dva dela, zbog čeg Zagor i ostali ostaju na malom komadu leda koji nastavlja da pluta. Tada u daljini vide brod, i prepoznaju da je to Fridom, koji je se zbog otapanja leda oslobodio, i krenuo da slobodno pluta. Oni nameravaju da odu do njega jedinim čamcem za spasavanje koji im je ostao sa Si Rajdera ali vide da je se Dan oslobodio i uzeo ga. Zagor skače i ledenu vodu i kreće za njim, i tokom borbe Dan završava u vodi, gde ga napada i pojede orka, dok se Zagor vraća do ostalih čamcem. Mornari čamcem dolaze do Fridoma, i kreću nazad prema Sent Džonu. Nakon nekoliko dana plovidbe, oni stižu u Sent Džon, gde Zagor reši da natera Lešanta da odgovara za sabotažu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s