Zagor 070, 071

Screenshot_2

Prvi deo – Reka Watanka. Poštar Dranki Dak donosi Zagoru pismo u kojem ga kapetan Scott zove u utvrđenje Pioneer, zbog čega on odmah kreće na put sa Čikom. Nakon više dana putovanja, oni stižu u utvrđenje, gde kapetan Scott priča o svom problemu. On kaže da je brat uticajnog senatora, botaničar Tracy, došao u utvrđenje kako bi obavio istraživanje na obližnjoj reci Watanka. To područje je neistraženo i opasno, a Tracy je sa jednim kolegom, vodičem i nosačima već otišao iz utvrđenja, i sada je Scott odgovoran za njega, zbog čega on traži od Zagora da pronađe Tracyja i pomogne mu. Ubrzo se u dvorištu utvrđenja čuje galama, i zatiču jednog od vojnika kako bez razloga napada ostale. Zagor ga napada i onesvesti, ali tada utvrđuju da vojnik nije bio pijan, i da se nakon što se osvesti ne seća ničega. Te večeri, Scott smesti Zagora i Čika u baraku da prenoće, i Čiko na stolu pronalazi neki čudni cvet. Nakon što ga pomiriše, on iznenada vadi pištolj i puca na Zagora, zbog čega je Zagor primoran da se brani i izbaci ga kroz prozor, nakon čega Čiko gubi svest. Kada se osvesti, isto kao i onaj vojnik, Čiko se ne seća ničega što je uradio nakon što je pomirisao cvet. Ispostavlja se da je poludeli vojnik čistio upravo njihovu baraku pre nego što je krenuo da napada ostale, i da je u toj baraci bio Tracy pre nego što je otišao iz utvrđenja. Zagor shvata da taj cvet ima neke veze sa izazivanjem ubilačkog ludila kod ljudi, i da je Tracy verovatno došao u te krajeve kako bi istražio upravo taj cvet, što doktor iz utvrđenja potvrđuje nakon što izloži zeca uticaju cveta, nakon čega zec postaje krvoločna zver. Sledećeg jutra, Zagor i Čiko kreću prema reci Watanka, i na putu tamo nailaze na selo indijanaca Urona, gde od poglavice Dvostruke Glave saznaju da je Tracy prošao tuda i od njih zatražio dvanaest ratnika kao nosače. Nakon toga, jedan od indijanaca iz sela prevozi Zagora i Čika kanuom do druge strane reke Watanka, na neistraženu teritoriju na koju se uputio Tracy.

Drugi deo – Cvet koji ubija. Zagor i Čiko prate tragove Tracyja i ostalih, i nailaze na jednu kolibu. Tamo ih napada indijanac čudnog izgleda, ali nakon što ga Zagor lako porazi, indijanac pristaje da im kaže šta žele. On kaže da njegov narod, Tiwa-Tiwa, živi na tom neistraženom području, i priča im o smrtonosnom cvetu, Tumaku. Taj cvet raste samo na tom području, i izaziva ubilačko ludilo kod ljudi. Tiwa-Tiwa od njega prave napitak, i onaj iz plemena koga odaberu pije taj napitak i postaje Noćni Koljač, koji ubija svoje neprijatelje, a nakon toga se ništa ne seća. Nakon što odu iz kolibe, zagor i Čiko nastavljaju dalje, i nailaze na Urone ubijene strelicama, a ubrzo se oko njih pojavljuju Tiwa-Tiwa koji ih napadaju. U pomoć im priskaču ljudi koji pucaju na indijance iz šume, za koje se ispostavi da su Tracy, njegov kolega Turner, vodič i dva indijanca. Sigurni da će ih Tiwa-Tiwa opet napasti, Zagor i ostali odlučuju da postave stražu preko noći, ali ujutru shvataju da su ih Turner i vodič izdali i otišli tokom noći, a da su oni sada opkoljeni indijancima, koji ih zarobe i odvode do svog sela. Te večeri, Tiwa-Tiwa ih vežu za stubove, i odabrani Noćni Koljač pije napitak od Tumaka, nakon čega kreće da ih ubije. On ubija dvojicu indijanaca koji su bili u Tracyjevoj pratnji, ali Zagor uspeva da se oslobodi na vreme, nakon čega ga napada, oslobađa Tracyja i Čika, i beži iz sela. Grupa ratnika Tiwa-Tiwa kreće za njima, ali Zagor sruši branu koja zadržava reku, i voda poplavi njihovo selo i uništi ga. Sledećih dana, Zagor, Čiko i Tracy se vraćaju nazad, iznemogli bez hrane i pića, i nailaze na Turnera koji je u gorem stanju od njih, od čega je potpuno poludeo. Turner kreće da beži preko reke sa vrelom vodom, ali se oklizne i padne, zbog čega umire. Zagor, Čiko i Tracy uspevaju da stignu do reke Watanka, koju pređu i stignu do sela Urona. Tamo ih dočeka poglavica Dvostruka Glava, za kojeg Zagor sumnja da skriva Tracyjevog vodiča.

Treći deo – (početak #072). Dvostruka Glava kaže da nije tako, već da je vodič ranjen došao u njegovo selo i ubrzo preminuo, nakon čega ga vodi do njegovog groba. Zagor ne veruje u to, i kreće da otkopava grob, nakon čega shvati da je Dvostruka Glava lagao. Vodič se pojavljuje i napada Zagora, ali ga Zagor lako sredi i naredi da ga svežu, kako bi ga predao vlastima. Nakon toga, on sa Čikom, Tracyjem i zarobljenikom kreće nazad prema utvrđenju Pioneer.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s