Zagor 017

Screenshot_2

Prva priča: prvi deo – Specijalna misija (kraj #016). Zagor i Čiko su u Springvilidžu, gde major Barnet traži od Zagora da prati odred vojske koji planiraju da sagrade novo utvrđenje na granici sa indijanskom teritorijom, kako vojska ne bi odabrala nepogodno mesto po indijance. Kasno uveče, oni stižu do vojnog logora, gde se sastaju sa majorom Vokerom i poručnikom Dubroskim.

Prva priča: drugi deo – Smrtna kazna. Čiko upada u nevolju sa Dubroskim jer se pretvara da je vojnik kako bi dobio hranu, pa je Zagor primoran da se umeša i odbrani ga. Narednih nekoliko dana, Zagor i Čiko idu sa vojskom prema indijanskoj teitoriji, sve dok ne stignu do oblasti u kojoj će se graditi novo utvrđenje. Vojska namerava da sagradi utvrđenje na prolazu uzmeđu planina, kako bi kontrolisali obe strane planine, ali Zagor se ne slaže, jer tim putem prolaze bizoni, i izgradnjom utvrđenja indijanci ne bi mogli da se snabdevaju krznima i mesom. Voker se slaže sa Zagorom i pristaje da nađu neko drugo mesto, ali Dubroski ne mari za indijance, i misli da je taj prolaz ipak bolje mesto. Sledećih dana, vojska seče stabla za izgradnju utvrđenja, sve dok se jednog dana veliko stablo ne sruši preko Vokera, zbog čega ga prevoze u najbliže utvrđenje da se oporavi. Komandu preuzima Dubroski, koji odlučuje da utvrđenje sagradi na prolazu bizona, a kada mu se Zagor suprotstavi, on naređuje vojnicima da ga uhvate, zbog čega Zagor i Čiko beže odatle. Mesec dana kasnije, vojska završava izgradnju palisade, ali povremeno imaju problema sa indijancima, koji pokušavaju da uspore njihove radove. Nakon što vojska ubije nekoliko indijanaca koji im usporavaju radove, i otme poglavicinog sina, poglavice okolnih plemena odluče da se ujedine i napadnu ih, ali Zagor traži da najpre on pokuša da mirno reši situaciju. Zagor te večeri neprimetno ulazi u utvrđenje i oslobađa poglavicinog sina, ali ga vojska otkrije i zarobi, nakon čega ga Dubroski osuđuje na smrt, i kroz par sati se sprema da ga obesi na vešalima. U tome ih sprečava Čiko, koji se penje na bedem utvrđenja i puca na njih topom, zbog čega su primorani da puste Zagora. Sutradan, Zagor smišlja plan kako da uništi utvrđenje bez izazivanja rata sa indijancima, time što će bizone vatrom da natera da trče prema prolazu u kojem je sagrađeno utvrđenje. Vojnici čuju bizone i osete kako tlo podrhtava, zbog čega svi beže iz utvrđenja, osim Dubroskog, koji odbija da ode. Bizoni sruše palisadu utvrđenja i ponovo otvaraju prolaz, dok Dubroski umire pod ruševinama, nakon čega se Zagor i Čiko vraćaju nazad.

Druga priča – Planinski pljačkaši. Zagor i Čiko stižu u Čarlston, gde Čiko sreće Trampija, i kao po običaju upada u nevolju. Za to vreme,  Zagor od majora Tompsona saznaje za česte pljačke karavana u poslednje vreme. Tompson kaže da sumnja da je jedan od organizatora vojnik, jer zna tačno vreme i datum polaska karavana, i kaže Zagoru da za pomoć može da se obrati mladom oficiru Alanu Robinsu, sinu čuvenog vojskovođe, koji je sada senator. Dva dana kasnije, Zagor i Čiko ispituju trgovinu za koju se sumnja da prodaje ukradenu robu iz vojnih karavana. Oni se pretvaraju da su zainteresovani, i vlasnik trgovine, Dikson, ih uvede u magacin sa urkadenom vojnom opremom, ali se oni ne odaju, kako bi mogli da ga prate i vide sa kim radi. Te večeri, Zagor vidi da se Dikson sastaje sa oficirom Robinsom, i shvata da ga Dikson ucenjuje nečim, da bi mu on odavao podatke o karavanima. Kasnije, Zagor ulazi u Diksonovu sobu, i pronalazi stari dokument u kojem se Robinsonov otac optužuje za organizovanje bekstva dvojice oficira, što bi narušilo njegov ugled, i tada shvata zašto Robins pomaže pljačkašima. Dikson primećuje svetlo u svojoj sobi, i sa svojim ljudima upada tamo i zatiče Zagora, zbog čega Zagor beži. Sledećeg dana, Zagor se sastaje sa Robinsom, i kaže mu da zna šta se dešava, nakon čega odlučuje da mu pomogne da se suprotstavi Diksonu i njegovoj bandi pljačkaša. Sledećeg dana, vojni karavan kreće iz Čarlstona, i Dikson i njegovi ljudi se spremaju da ga napadnu. Tada ih iznenade vojnici koji pucaju na njih, i Dikson beži kako bi izbegao borbu. Zagor kreće za Diksonom, koji pokušava da pređe preko visećeg mosta i iseče konopce kako Zagor ne bi mogao da ga prati, ali Zagor to učini pre njega, i iseče konopce dok je Dikson još uvek na mostu, zbog čega on pada u vodu. Nakon toga, on skače u vodu za njim i uspeva da ga uhvati. Tri dana kasnije, Zagor, Čiko, i Robins predaju Diksona vlastima, i Robins priznaje šta je uradio i zbog čega majoru Tompsonu. Tompson odlučuje da zanemari stvari koje su se dogodile u prošlosti, i reši da uništi dokument koji optužuje Robinsovog oca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s