Zagor 490, 491, 492, 493

Screenshot_1

Prvi deo – Hjuroni! Grupa Hjurona pod vođstvom Pegavog Repa napada čamac kojim plove mladić Dejvid i još dvojica ljudi. Oni ubijaju jednog od njih, ali pucnjavu čuju Zagor i Čiko koji su prolazili tuda, i priskaču im u pomoć. Nakon što porazi Pegavog Repa u borbi, Zagor spašava Dejvida od ratnika Hjurona, ali prekasno da bi spasio čoveka iz njegove pratnje, kod kojeg pronalazi dokument na nekom stranom jeziku. Sledeće večeri, Zagor i Čiko odvode ranjenog Dejvida do sela Mohavka, gde se vrač Mnogooki brine o njemu, dok Tonka kaže da ti Hjuroni nisu iz Darkvuda, i da ne zna šta traže tu. Nakon što se Dejvid osvesti, ispostavlja se da je zbog udarca u glavu koji je zadobio tokom napada Hjurona izgubio pamćenje, i ne seća se ko je i odakle je došao. Sledećih nekoliko dana, Dejvid se oporavlja u selu Mohavka, nakon čega Zagor i Čiko kreću sa njim do Fort Pita, nakon što im Mnogooki kaže da pukovnik Peri poznaje doktora koji bi mogao da pomogne Dejvidu da povrati pamćenje. Za to vreme, u Plezent Pointu, do momaka koji provode dane u Pibodijevom trgovinskom centru dolazi stranac po imenu Cukerman, sa kojim se oni sprijatelje uz partiju pokera. Ubrzo se u šumi ispred trgovinskog centra pojavljuje grupa Hjurona koja otima sestru jednog od momaka, i traže da razmene nju za Cukermana. Cukerman se dobrovoljno predaje indijancima kako bi je spasio, ali oni ne nameravaju da puste devojku, pa ih traperi napadaju. Tada primete da Hjuronima naređuju dvojica belaca, od kojih jedan ima povez preko oka. Oni uspevaju da spasu devojku, dok Cukerman skače u reku kako bi pobegao indijancima. Indijanci napadaju Pibodijevu radnju zapaljenim strelama, ali se tada pojavljuje Zagor, koji priskače traperima u pomoć, nakon čega se indijanci povlače i kreću za Cukermanom. Sledećeg jutra, Zagor ispituje okolinu, i zaključuje da je Cukerman uspeo da pobegne indijancima, nakon čega sa Čikom i Dejvidom nastavlja prema Fort Pitu. Te večeri, dok stanu da prenoće, Dejvidu se vraća deo pamćenja.

Drugi deo – Banda Razrokog. Dejvid se priseća kako je grupa Hjurona napala farmu na kojoj je živeo, i ubila njegove roditelje, nakon čega je sa dvojicom radnika sa farme pobegao odatle, a indijanci su ga pratili, ali se ne seća ništa više od toga. Sledećeg dana, Traperi u Plezent Pointu pronalaze Cukermana, kojeg je struja izbacila u lošem stanju, i kreću da se brinu o njemu. Te večeri, Zagor, Čiko i Dejvid stižu u Fort Pit, gde nakon tuče i večere u salunu idu do pukovnika Perija, kojem objašnjavaju Dejvidovu situaciju. Peri kaže da poznaje izvesnog doktora Velingtona, koji bi mogao da pomogne Dejvidu, ali se nalazi u Sent Luisu, ali im kaže i to da se u blizini utvrđenja ulogorila grupa Hjurona. Kasnije, manja grupa Hjurona pokušava da ubije Dejvida, ali ne uspeva u tome zahvaljujući Zagoru i vojnicima. Čovek sa povezom preko oka, Kleg, i njegov saučesnik Vilis odlaze od utvrđenja sa Hjuronima, ali nakon napada na Dejvida, Zagor prati Hjurone u šumu, i sustiže ih. On ih napada jednog po jednog, nakon čega ga poglavica Hjurona, Davigah, izaziva na poštenu borbu, što Zagor prihvata. Nakon što porazi Davigaha u borbi, Zagor mu kaže da se bori na pogrešnoj strani, kao i da nije ubio njegove ratnike. Kada jedan od njegovih ratnika to proveri, on vidi da ga Zagor nije lagao, i da je samo onesvestio njegove ratnike, zbog čega mu takođe poveruje i u to da su Kleg i Vilis kriminalci koji iz nekog razloga pokušavaju da ubiju Dejvida. Zagor traži od Davigaha da mu se njegovi Hjuroni ne suprotstavljaju u borbi sa Klegom i Vilisom, na šta on pristaje, ali tada Kleg iz šume puca na Zagora i pogađa ga. Davigah to smatra nečasnim činom, i naređuje svojim ratnicima da napadnu Klega, koji uspeva da pobegne, dok oni ubijaju Vilisa. Metak je samo okrznuo Zagora, i on se osvesti i ostavi poruku Čiku u šumi.

Treći deo – Juriš Mohava. Čiko pronalazi Zagorovu poruku da mu se pridruži u šumi, gde mu on objašnjava šta se dogodilo, i vraća se do vojske da ih obavesti da ne napadaju Hjurone. Davigah kaže da će on i njegovi Hjuroni krenuti u potragu za Klegom, dok Zagor, Čiko i Dejvid kreću prema Sent Luisu, kako bi pronašli doktora Velingtona. Pet dana kasnije, u Fort Pit stižu traperi iz Plezent Pointa, zajedno sa Cukermanom, koji im donosi važne vesti o Dejvidu. Nedelju dana kasnije, Zagor, Čiko i Dejvid nailaze na kočiju, u kojoj nastavljaju svoje putovanje. Tu upoznaju ledi Milisent Lori, koja se zainteresuje za Dejvida. Nakon nekog vremena, kočiju napadaju Mohave, ali Zagor i ostali uspevaju da se odbrane i pobegnu im. Te večeri, oni stižu u grad Sentralija, gde ih Milisent i njen sluga Talbot ponude večerom, ali tokom večere Zagor posumnja da im je Talbot sipao nešto u piće, i oni odlaze na spavanje. Kasnije, Milisent se sastaje sa Klegom, i ispostavlja se da su oboje špijuni u službi namesnika Sildavije, i da je njeno pravo ime Miranda. Sledećeg dana, Zagor, Čiko i Dejvid su u Sent Luisu, gde pronalaze kuću doktora Velingtona, koji prihvati da im pomogne. Dok je Velington u svojoj kancelariji sa Dejvidom, Zagor i Čiko primećuju da na zidu nedostaje jedna slika, koju pronalaze na ormanu, a na njoj vide pravog doktora Velingtona, i shvate da je onaj koji je sa Dejvidom prevarant. Zagor upada u kancelariju na vreme da spreči lažnog Velingtona da iznese ošamućenog Dejvida kroz prozor, i sredi plaćenika koji radi s njim. Lažni Velington kaže da mu je ime Tandi, i da je on samo propali glumac kojeg je Kleg angažovao da glumi Velingtona kako bi oteo Dejvida. Tandi vodi Zagora i Čika do krčme u kojoj se nalazi Kleg, ali Kleg uspeva da se izvuče time što okrene sve ljude i krčme protiv Zagora, nakon čega otme Dejvida i Čika, i beži kočijom. Čiko pada sa kočije i spašava se, ali Kleg uspeva da pobegne sa Dejvidom dok Zagor razjasni nesporazum sa ljudima iz krčme. Dejvid se osvesti, i Kleg ga oslovljava sa “visosti”, pre nego što kaže da će ga ubiti i njegovu glavu odneti namesniku Sildavije za kojeg radi. Tada se pojavljuju Davigah i njegovi Hjuroni koji opkole Klega, ali Kleg ne želi da se preda i oda ono što zna, već odlučuje da sam sebi puca u glavu i ubije se. Zagor dolazi prekasno da ga spreči u tome, i saznaje šta se dogodilo i šta je Kleg rekao Dejvidu.

Četvrti deo – Misisipi. Nakon što se rastane sa Davigahom i njegovim Hjuronima, Zagor sa Čikom i Dejvidom kreće prema Davenportu, gde je saznao da se nalazi pravi doktor Velington. Za put tamo koristi zlato koje je pronašao kod Klega, kojim plati putovanje brodom. Na brodu sreću Milisent i Talbota, koji ih pozivaju da im se pridruže za večerom u sali, dok plaćenik koji je pokušao da otme Dejvida čeka u potpalublju. Za večerom, Talbot odvodi Čika u kuhinju i sipa mu sredstvo za uspavljivanje u piće. Zagor primećuje čoveka koji je prethodnog dana pokušao da otme Dejvida, i kreće za njim, dok za to vreme Milisent otkriva Dejvidu da je zapravo Sildavijski agent Miranda, i da namerava da ga ubije. Dejvid pada u vodu, gde ga Talbot onesvesti i ukrca na čamac, nakon čega sa njim i Mirandom kreće prema obali. Zagor shvata da je jurnjava za kriminalcem bila samo diverzija da bi oteli Dejvida, nakon čega pronalazi Čika i osvesti ga. Na brodu, Zagor i Čiko sreću trapera Kamerona, sa kojim čamcem kreću prema obali. Za to vreme, Miranda, Talbot i Dejvid nailaze na grupu ratobornih Mohava, koji ubijaju Talbota i zarobe drugo dvoje. Par sati kasnije, Zagor, Čiko i Kameron dolaze do mesta na kojem se odigrao napad, i kreću tragovima Mohava. Sledećeg dana, Miranda i Dejvid su u selu Mohava gde poglavica Divlja Sekira namerava da uzme Mirandu za ženu, i ubije Dejvida. Uveče se Zagor ušunja u selo i oslobađa ih, nakon čega beže na konjima Mohava, ali indijanci kreću za njima. Oni uspevaju da stignu do broda na vreme i ukrcaju se, gde im u borbi pomažu i mornari. Mohave ne odustaju od napada, i približavaju se brodu, dok za to vreme Miranda uspeva da pobegne sa broda. Tada Zagoru i ostalima u pomoć dolazi pukovnik Peri sa svojim vojskom i traperima iz Plezent Pointa, na drugom brodu. Nešto kasnije, Cukerman objašnjava da radi za Sildavijsku vladu, čiji je Dejvid princ koji treba da dođe na presto. Dejvidu se u potpunosti vraća pamćenje, i priča kako je kao mali morao da pobegne iz Sildavije, jer je namesnik Gorvan želeo da ga ubije. Živeo je sakriven na jednoj farmi sa ljudima vernim kruni, a sada kad je postao punoletan, Gorvan je poslao svoje agente da ga ubiju, kako se ne bi vratio u Sildaviju i preuzeo vlast. Nedelju dana kasnije, Dejvid i Cukerman se spremaju da krenu prema Sildaviji, a Zagor i ostali saznaju da je Divlja Sekira uhvatio Mirandu koja je pobegla sa broda, i uzeo je za ženu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s