Zagor 139, 140, 141

Screenshot_2

Prvi deo – Tajanstveni jahač. Šerif Finch u pratnji jednog španca nailazi na grupu kriminalaca, od kojih je za jednim raspisana poternica. Oni izlaze pred njih u nameri da ih uhvate, ali se kriminalci pobune i rane Fincha. U pomoć im priskače Zagor, koji dolazi iz šume, i nakon što u borbi ubije kriminalca za kojim je raspisana poternica, on pusta njegove saučesnike, sitne lopove, da odu. Nakon toga, on kaže Finchu da je već bio na tragu tih kriminalaca, i da je nameravao da ih iznenadi, ali su se on i španac umešali. Finch tada predstavlja svog saputnika, plemića Don Kihota, potomka slavnog istoimenog junaka iz knjige. Zagor kreće sa Finchom da ga odvede do najbližeg grada, gde će se pobrinuti za njegovu ranu, dok ih Don Kihot napušta i odlazi svojim putem. Finch kaže da mu je Don Kihot poveren na čuvanje, i da će se sigurno uvaliti u neku nevolju, sada kad je sam. On priča kako se Don Kihotu ne dopada kako je njegov predak predstavljen u knjizi, i da namerava da mu osvetli obraz time što će i sam postati borac za pravdu. S obzirom na to da je brat španskog veleposlanika, vlada ne želi da mu se dogodi ništa loše, pa je poslala Fincha da pazi na njega. Par dana kasnije, u Batesvilleu, Čiko čeka Zagora da se vrati, bez novčića u džepu. U jednoj prodavnici primeti radnika jake građe koji je toliko nespretan da je slučajno polomio sve u prodavnici. On mu prilazi, i kaže da zna način na koji obojica mogu da se obogate. Mladić se predstavlja kao Asalon Tiperari, zvani Psetance, i pristaje na Čikov predlog, jer zbog svoje nespretnosti ne može da zadrži nijedan posao duže od par dana. Kada u grad stigne kočija, Čiko i Psetance se predstavljaju kao nosači, kako bi zaradili novac, ali Čiko ubrzo odustaje od tog posla, kada se ispostavi da se u koferu koji on treba da nosi nalazi olovo. Ubrzo zatim, Čika primeti Don Kihot, koji u njemu vidi štitonošu svog predaka, Sanča Pansu. On mu prilazi i traži od njega da krene s njim u pustolovine, što Čiko pristaje, jer mu Don Kihot nudi bogati ručak. Par dana kasnije, Zagor dolazi u Batesville, i iz poruke koju mu je Čiko ostavio saznaje da je on otišao sa Don Kihotom, zbog čega odmah kreće za njima. Na svom putu, Don Kihot i Čiko nailaze na šerifa koji je sa svoja dva pomoćnika opkolio kriminalca, plavokosu devojku koja je upravo opljačkala banku. Don Kihot je u svojoj ludosti prepoznaje kao Dulsineju, voljenu ženu svog istoimenog pretka, i priskače joj u pomoć jer misli da je devojka koju su napali razbojnici. Dok Don Kihot ometa šerifa, devojka ubija njegova dva pomoćnika, nakon čega beži sa plenom.

Drugi deo – Plavokosa opasnost. Par kilometara dalje, Zagor nailazi na reku koja je izbacila tela šerifovih pomoćnika, i ubrzo zatim dolazi do šerifa, Čika i Don Kihota. On tada saznaje šta se dogodilo, i to da šerif namerava da uhapsi Čika i Don Kihota, koji će biti osuđeni na vešanje. Zagor traži od njega da ih ne obesi u sledeća dva dana, i da će za to vreme pronaći odbeglu kriminalku, za koju saznaje da se zove Blondi. On odmah kreće za njom, i nakon par sati nailazi na kolibu trapera, koju zatiče praznu. Razgledajući uokolo, pronalazi Blondi kako se kupa u reci, i namerava da je povede sa sobom do šerifa. Kad joj Zagor okrene leđa dok se oblači, Blondi vadi pištolj i puca na njega. Zagor izbegava metke i krije se u kolibi, ali Blondi ulazi preko krova, i namerava da ga iznenadi. On je primećuje i lako je savlada, nakon čega je zarobljenu vodi sa sobom do šerifa. Nakon što strpa Blondi u ćeliju, šerif oslobađa Čika i Don Kihota, i oni sa Zagorom napuštaju grad. Zagor odluči da prati Don Kihota sve dok ga ne preda vlastima na čuvanje, jer on ne namerava da prestane da se uvaljuje u nevolje, što se Don Kihotu ne dopada. On mu postavi zamku u šumi, u koju Zagor upada, nakon čega ide do Čika i kaže mu da su u šumi naišli na indijance, i da im je Zagor rekao da brzo odu odatle. Nakon nekog vremena, Čiko shvata da ga je Don Kihot lagao, ali mu on zapreti da se ne vraća po Zagora, već da nastavi dalje. Za to vreme, puma dolazi do Zagora koji visi s drveta, i napada ga. Od težine pume, konopac na kojem Zagor visi se pokida, i on se oslobodi. Nakon par udaraca, puma odustaje od svog plena i beži u šumu, dok Zagor kreće za Čikom i Don Kihotom. Njih dvojica u međuvremenu nailaze na indijansku svetu kolibu ispred koje se nalazi gavran, i iz koje izlazi vrač sa maskom bizona. Don Kihot zameni vrača za Minotaura, a gavrana za čudovišno krilato stvorenje, zbog čega kreće u napad. Čiko dolazi do oborenog vrača i skida masku bizona, nakon čega vidi da je to samo starica, i Don Kihot shvata da je se prevario. Gavran priskače starici u pomoć, i Don Kihot ga ubija, nakon čega starica udara u gong, i poziva indijance iz obližnjeg sela u pomoć Ubrzo dolazi gomila indijanaca koja onesvesti i zarobi Čika i Don Kihota zbog toga što su ubili svetog gavrana. Nakon nekog vremena, Zagor u daljini primećuje dimne signale koji javljaju da su dva belca zarobljena, i odmah zaključi da se radi o Čiku i Don Kihotu, zbog čega ide do sela indijanaca. U selu, njih dvojica su vezani, i indijanci nameravaju da ih muče, a zatim i ubiju, ali ih u tome sprečava Zagor, koji se pojavljuje na vreme.

Treći deo – Dvojica talaca. Indijanci objašnjavaju Zagoru da je Don Kihot ubio njihovog svetog gavrana, i da zaslužuje smrt, ali Zagor uspeva da ih ubedi da Čiko i Don Kihot nisu vredni toga da budu ubijeni, jer je to sudbina ponosnih ratnika zarobljenih u borbi, a ne kukavica kao što su oni. Zbog toga, indijanci odlučuju da ih kazne tako što ih prekrivaju medom, a zatim perjem, nakon čega ih oteraju iz sela, ostavljajući ih da žive u sramoti. Kasnije, Zagor dolazi do Čika i Don Kihota, i donosi im njihovu odeću. Jedan indijanac iz sela koji ga je prati, Chato, vidi da ih je Zagor prevario kako bi pomogao svojim prijateljima, i izaziva ga na borbu. Zagor ga lako porazi, nakon čega mu kaže da prenese ostalima u selu da se izvinjava zbog prevare. Nakon toga, njih trojica nastavljaju put, i ubrzo nailaze na vojnika koji kaže da je tražio upravo Don Kihota. On kaže da se brat Don Kihota nalazi u utvrđenju Defiance, i da ga hitno traži. Nakon par sati hoda, Zagor, Čiko i Don Kihot stižu do utvrđenja. Kada stignu tam, brat Don Kihota naređuje da ga strpaju u kavez i ukrcaju na kola kojima će ga odvesti pravo na brod za Španiju, kako ne bi više izazivao nevolje i kvario mu ugled. Nakon što se oslobode Don Kihota, Zagor i Čiko odlaze iz utvrđenja.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s