Zagor 530, 531

Screenshot_2

Prvi deo – Na putu za preriju. Na teritoriji Komanča, bogataš Rokson u pratnji vojske i trapera ide u lov na bizone, vodeći sa sobom svoje nećake, Evelin i Džejsona. Uveče trojica mladih Komanča pokušava da im ukrade konje, ali oni uspevaju da uhvate dvojicu. Bez obzira na to što su ti indijanci samo deca, a ne odrasli ratnici, oni odlučuju da ih obese kao upozorenje za ostale indijance, dok onaj treći koji je uspeo da pobegne obaveštava svoje pleme o tome. Dva dana kasnije, po pozivu majora Vulfa, Zagor i Čiko idu do utvrđenja Fulton. Vulf priča o Roksonovoj ekspediciji, i o tome kako su pronašli njega i njegove ljude ubijene, a da su njegovi nećaci oteti. Rokson je brat senatora, i kako bi vratio svoju decu, senator je lično krenuo sa vojskom kako bi ih oslobodio. Vulf ne želi da to izazove rat sa indijancima, i traži od Zagora da pokuša da pronađe senatorovu decu pre njegovog dolaska, zbog čega on i Čiko odmah kreću na put. U selu Komanča, ratni poglavica Hodajući Medved smatra da su deca njegov ratni plen, ali se sa time ne slaže Sedam Oblaka, indijanac samotnjak koji povremeno posećuje njihovo selo. Sledećeg dana, Zagor i Čiko stižu do sela Komanča, gde ih poglavica Gavranov Let dočekuje u svom šatoru, i objašnjava mu da su ubili belce samo zato što su oni prethodno obesili dvoje mladih iz njihovog sela. Zagor mu objašnjava da su njihovi zarobljenici deca uticajnog senatora koji bi mogao da dođe sa vojskom i izazove rat, i traži od njega da ih oslobodi. Međutim, jedini koji može da ih oslobodi je Hodajući Medved, jer su oni njegov ratni plen. Hodajući Medved neprimetno naredi jednom od ratnika da odvede decu iz sela, nakon čega pristaje da se bori sa Zagorom kako bi utvrdio šta će biti sa zarobljenom decom.

Drugi deo – Divlja zemlja. Zagor uspeva da porazi Hodajućeg Medveda, nakon čega ga Gavranov Let vodi do šatora u kojem su zarobljena deca, ali tamo pronalaze jednog od ratnika Hodajućeg Medveda onesveštenog, i vide da deca nisu više tamo. Gavranov Let primećuje da nema konja Sedam Oblaka, i zaključuje da ih je on odveo sa sobom. Zagor kaže Gavranovom Letu da se sa ostalima iz plemena skloni iz sela, kako bi izbegao sukob sa vojskom, dok on i Čiko ne pronađu Sedam Oblaka i oslobode decu. Kasnije, Zagor nailazi na odred vojske i senatora Roksona, ali ne uspeva da ih spreči da spale napušteno selo Komanča. Istovremeno, Sedam Oblaka vodi decu prema nekom određenom mestu, i usput pokazuje Džejsonu kako da rukuje lukom i strelom. Sledećeg dana, Zagor uspeva da ubedi senatora Roksona da odloži potragu i napad na indijance za tri dana, dok on pokuša da pronađe decu, nakon čega kreće sa Čikom na put, dok senator šalje Čarlija, jednog od indijanaca vodiča da ih prati. Istovremeno, Hodajući Medved takođe kreće za Sedam Oblaka, ali ne kako bi došao do otete dece, već da bi se osvetio i njemu i Zagoru. Neko vreme kasnije, Zagor i Čiko prolaze kroz tesan klanac, ne znajući da im je Hodajući Medved postavio zasedu. On izaziva odron kamenja koje pada preko Zagora i Čika, ali oni uspevaju da prežive. Kada to vidi, Hodajući Medved beži odatle kako bi izbegao direktan sukob. Uveče, zbog povrede glave koju je Čiko zadobio tokom odrona, Zagor ga šalje nazad do vojske, dok on sam nastavlja da prati Sedam Oblaka i decu. Za to vreme, Hodajući Medved dolazi do drugog sela Komanča, priča im kako im je vojska spalila selo, i ubeđuje ih da krenu u rat s njima. Sledećeg dana, put koji Zagor mora da pređe je preprečen velikim krdom bizona koje bi moglo da prolazi satima. Kako ne bi morao toliko da čeka, Zagor pokušava da na konju prestigne celo krdo, i pretekne ih, ali se konj uplaši kad se nađe ispred krda, i baci Zagora na zemlju. Indijanac Čarli kojeg je senator Rokson poslao da prati Zagora to vidi, i uveren da će Zagora pregaziti krdo bizona se vraća nazad kako bi preneo tu vest senatoru.

Treći deo – Tamo gde lešinari lete (početak #532). Zagor skače na jednog bizona, i tako uspeva da izbege da ga pregaze, nakon čega stiže do svog konja, prelazi na njega, i izlazi sa druge strane krda, gde su ranije prošli Sedam Oblaka i senatorova deca. Kasnije, Sedam Oblaka dovodi Džejsona i Evelin do indijanskog groblja, gde namerava da čeka Zagora, za kojeg zna da ih prati. Iste večeri, Čiko na putu nazad nailazi na komanče koji su pristali da budu saveznici Hodajućem Medvedu. Misleći da je onesvešćen, oni ne obraćaju pažnju na njega, i spremaju se da ubiju Čarlija, koji se takođe vraća nazad prema vojsci. Čiko beži prema Čarliju i upozorava ga da pokušavaju da ga ubiju, nakon čega obojica na konju beže odatle. Kasnije, Zagor stiže do indijanskog groblja, gde ga Sedam Oblaka čeka, dok sve to iz šume posmatra Hodajući Medved, koji je stigao ranije. Zagor uspeva da porazi Sedam Oblaka u borbi, nakon čega Hodajući Medved izlazi iz svog skrovišta, i puca na Zagora. On se sprema da ga ubije, ali tada Džejson uzima luk i strelu, i ubija Hodajućeg Medveda. Sedam Oblaka tada otkriva da je odveo decu iz sela samo kako bi ih spasio od Hodajućeg Medveda, sa kojim se ne slaže, i kako bi odmerio snagu sa Zagorom na indijanskom groblju koje predstavlja sveto mesto. Sledećeg dana, Čiko i indijanac Čarli se vraćaju do senatora Roksona, kojem Čarli kaže da je video kako je Zagora pregazilo krdo bizona. Senator okuplja vojsku, i sprema se da krene u napad na indijance. Dolaze do klanca u kojem su im Komanči, saveznici Hodajućeg Medveda, postavili zasedu, ali istovremeno sa druge strane klanca dolaze Zagor, Sedam Oblaka i senatorova deca. Zagor kaže da za da se oni kriju tamo, i traži da obustave napad, a u tome ga podrži i poglavica Gavranov Let, koji tada dolazi tamo sa svojim ratnicima. Komanči odustaju od napada na vojsku, a Zagor predaje otetu decu senatoru. Nakon što razjasne situaciju oko napada Komanča, i objasne da su to učinili zato što su oni obesili dvojicu mladića iz njihovog sela, senator odustaje od osvete, i sa svojom decom i vojskom se vraća nazad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s