Zagor 411, 412, 413, 414

Screenshot_1

Prvi deo – Braća po krvi. Vrač Mnogooki priča deci nastavak priče o Sivom Vuku i rendžeru Adamu, nakon što su njih dvojica i Zagor postali braća po krvi (#364). U San Antoniju, u Teksasu, poglavice plemena Kotsoteka Komanča se sastaju sa pukovnikom Austinom radi mirovnog sporazuma, ali rendžeri ih izdaju, i nameravaju da ih drže zarobljene dok druga plemena koja nisu pristala na sporazum ne oslobode bele zarobljenike. Kotsoteke ne dopuštaju da ih zarobe, i bore se do smrti, a rendžeri zarobe žene i decu koji su pošli sa njima. Mala grupa ratnika uspeva da pobegne i prenese to ostalim plemenima, uključujući i Quahada Komančima Sivog Vuka, koji je nakon ove izdaje primoran da pristane na ideju da se sva plemena Komanča ujedine protiv rendžera, a da ih on predvodi. Zagor i Čiko prolaze kroz Teksas, i nailaze na malo selo koje je nedavno napušteno, ispred kojeg nalaze lobanju na stubu, znak teritorije Komanča. U selu pronalaze jednog meksikanca, Juana, koji je odbio da ode, i odlučio da se pridruži Komančima protiv rendžera. Tada se pojavljuje grupa indijanskih ratnika koja ih otkriva tamo i napada ih, i uprkos njihovom pokušaju da se odbrane, indijanci uspevaju da ih savladaju i zarobe. Tada se pojavljuje Sivi Vuk, koji ih sprečava da ih ubiju, i odlučuje da ih povede sa sobom. Ispostavlja se da su oni koji su ih napali iz plemena Penateka Komanča, i da je se Sivi Vuk uputio prema njihovom selu radi dogovora o ujedinjenju u borbi. Te noći, Penateke kreću u napad na obližnje imanje belaca, dok je desna ruka Sivog Vuka, Veliko Stopalo, zadužen da pazi na Zagora, Čika i Juana, kojima je oduzeto oružje. Zagor ga napada i uzima pušku i konja, nakon čega odmah kreće da ih zaustavi. Ljudi sa imanja primete Komanče u blizini, i bore se protiv njih, ali uzalud. Zagor stiže na vreme da spasi ženu i dvoje dece, i zaustavi Penateke da ih ubiju, dok se jedan dečak krije u bunaru, i nakon što vidi kako ih Zagor odvodi, misli da ih je on oteo.

Drugi deo – Teritorija Komanča. Sledećeg dana, Sivi Vuk uspeva da ubedi poglavicu Penateka, Joselita, da se njegovo pleme pridruži ostalima u borbi protiv rendžera, u zamenu za deo zlata iz rudnika u brdima Vičita, koje je na teritoriji Quahada. Zagor shvata da ne može da ih zaustavi, i ponudi se da im pomogne u borbi, ali Sivi Vuk to odbija, i kaže mu da ode odatle sa Čikom. Te večeri, Penateke razgovaraju sa Juanom, i saznaju da postoji velika grupa meksikanaca koji žele da se bore protiv rendžera, i da bi pristali da im pomognu u zamenu za zlato. Sledećeg jutra, Zagor i Čiko napuštaju selo Penateka sa ženom i decom koje su spasili, i kreću prema najbližem naselju belaca, Banderi. Sledećeg dana stižu tamo, ali se žena onesvesti od iznemoglosti. Kada stignu tamo, Teksašani ih loše prihvataju kada vide da se radi o prijatelju indijanaca i meksikancu, jer su sa takvima u lošim odnosima, a stanje pogorša i to što je u Banderi dečak koji je se krio u bunaru, i koji kaže da je video kako Zagor otima ženu i decu, zbog čega Zagora i Čika zatvaraju u zatvor. Od vešala ih spašava samo to što spomenu da znaju Adama, koji je verenik gradonačelnikove ćerke, Rose. Nedelju dana kasnije, Adam dolazi u Banderu sa svojim rendžerima, i potvrđuje da oni nisu neprijatelji, nakon čega ih oslobađaju iz zatvora. Adam kaže Zagoru da je razgovarao sa pukovnikom Austinom, i da je on odbio da pusti zarobljene indijance, i da se sprema za neizbežan rat sa Komančima. Rano ujutru, Zagor, Čiko, Adam i rendžeri napuštaju Banderu, i kreću da pronađu Sivog Vuka, koji obilazi sva plemena Komanča, kako bi Adam porazgovarao s njim i pokušao da ga ubedi da odustane od borbe, i postigne mirovni sporazum sa pukovnikom Austinom. Kasnije, oni odluče da se razdvoje kako bi ga lakše našli, i Adam sam kreće prema selu Kotsoteka, dok Zagor, Čiko i rendžeri kreću u drugom pravcu. Sutradan, Zagor i ostali nailaze na lovce na krzna, koji love bizone na teritoriji Komanča. Upravo tada se pojavljuje velika grupa Komanča, s namerom da ih ubije zbog toga, ali je među njima i Veliko Stopalo, koji prepozna Zagora i obustavi napad. Tada jedan od lovaca na krzna upuca jednog indijanca, zbog čega indijanci uzvraćaju i sve ih pobiju, osim dvojice koji zajedno sa Čikom uspevaju da pobegnu.

Treći deo – Pod meksičkom zastavom. Adam za to vreme stiže do sela Kotsoteka, koji ga zarobe čim ga vide. Na drugom mestu, grupa meksikanaca se sastaje sa Penatekama kako bi se udružili u borbi, ali im je prava namera samo da im uzmu zlato i nestanu. Istovremeno, do Adama u selu Kotsoteka dolazi Sivi Vuk, koji mu kaže da se slaže sa njegovim predlogom o miru, ali da su problem Austin i drugi rendžeri koji ne razmišljaju tako, i da je rat neizbežan. Na kraju, Adam uspeva da ga ubedi da zadrži Komanče još deset dana, dok on ode do pukovnika Austina i pokuša da ga ubedi da odustane od rata. Tada u selo dolaze Zagor i Veliko Stopalo, koji sa sobom nose tela rendžera, zbog čega Adam kaže da će, ukoliko dođe do rata, stati na stranu rendžera i boriti se protiv Komanča. Zagor i Adam odlaze iz sela, i kreću tragovima Čika i dvojice lovaca na krzna koji su uspeli da izbegnu pokolj, ali ih pre njih pronalaze Penateke i meksikanci, koji ih zarobe i vežu za stubove za mučenje. Te večeri, Penateke kreću da muče dvojicu lovaca na krzno, i na kraju ih ubiju, dok Čika spašava Jose, koji ga prepozna i traži da ga poštede. Sledećeg jutra, nakon slavlja od prethodne većeri, Penateke su pijani i nisu u stanju ni da se pomere, što meksikanci koriste da većinu njih ubiju na spavanju. Tada od poglavice Joselita traže da im preda zlato, ali on kaže da ga nema, i da će ga dobiti od Quahada tek nakon rata sa rendžerima, zbog čega ga oni ubijaju, a nakon toga i Josea, jer im je on predložio sporazum sa Penatekama i rekao da imaju zlato. Kada čuju da Čiko zna gde se nalazi rudnik u brdima Vičita, oni ga poštede i odluče da ga iskoriste kao vodiča. Meksikanci tada nastavljaju pokolj, dok Čiko pokušava da razbudi preživele Penateke kako bi ih spasio. Jedan od ratnika, Crni Medved, organizuje druge ratnike koji su u stanju da se bore, i priprema odbranu, a u tome im pomažu i Zagor i Adam, koji tada stižu u selo. Oni ih zadržavaju dok se starci, žene i deca udalje od sela, nakon čega i oni kreću za njima, a meksikanci ih prate kako bi ih dokrajčili. Kasno uveče, Crni Medved odlučuje da ostane i zadrži meksikance, kako bi Zagor, Čiko i Adam odveli preživele Penateke na sigurno. Nakon nekog vremena, oni prelaze reku, i Zagor dobija ideju kako da se suprotstave meksikancima i postave im zasedu, nakon čega se vraća do Crnog Medveda. Oni se zajedno bore protiv meksikanaca, nakon čega na konju beže prema reci, ali prema drugom prelazu, gde je voda dublja. Meksikanci kreću za njima, i dok prelaze reku, ratnici Penateka sa druge obale pucaju na njih. Preživeli meksikanci se povlače, i u svitanje spremaju novi napad, ovog puta sa kopna, ali su Zagor i ostali spremni na to, i uspevaju da se odbrane i ubiju ih. Crni Medved postaje novi poglavica Penateka, i sa preživelima iz svog plemena, kao i Zagorom, Čikom i Adamom, on ide do Sivog Vuka. Adam tada ponovo kaže Sivom Vuku da će pokušati da ubedi pukovnika Austina da odustane od rata, i odmah kreće prema Banderi.

Četvrti deo – Izazov u brdima Vičita. Adam stiže do Bandere, i tamo nailazi na pukovnika Austina, koji je sa sobom poveo stotinak rendžera. On pokušava da ubedi njega i gradonačelnika Manleya da treba na miran način da reše situaciju sa Komančima, ali oni ne slušaju ni reč toga, i spremni su da se do smrti bore protiv njih. Tada u grad dolazi grupa rendžera koja je ranije krenula u napad na selo Kotsoteka. Tamo su počinili pokolj, jer su Kotsoteke već bile malobrojne, i  pobili su i žene i decu, dok su sa sobom poveli i zarobljenike. Kada im se Adam suprotstavi, oni ga optužuju za izdajnika, i strpaju ga u zatvor. Istovremeno, Zagor, Čiko, Sivi Vuk i Crni Medved dolaze do sela Kotsoteka, i vide šta se desilo, nakon čega smišljaju plan kako da oslobode zarobljenike iz Bandere. Nekoliko dana kasnije, Zagor i nekoliko Komanča se ušunja u Banderu i oslobodi Adama i zarobljene Kotsoteke, nakon čega neprimetno odlaze odatle. Dva dana kasnije, Sivi Vuk i Crni Medved sa grupom ratnika idu na sastanak sa trgovcima oružjem, ali se ispostavlja da su trgovce pratili pukovnik Austin i njegovi rendžeri. Rendžeri ih napadaju, i oni su primorani da beže, a u tome im pomaže Zagor, koji preuzima uzde na kolima sa puškama, koja su se izmakla kontroli. Oni uspevaju da umaknu rendžerima, koji ipak ne odustaju, i sa rastojanja ih prate prema brdima Vičita, teritoriji Quahada Komanča. Nekoliko dana kasnije, Austin i rendžeri se okupljaju oko sela Quahada, i uveče se spremaju da krenu u napad. Oni pucaju na selo topovima, nakon čega kreću da ih dokrajče puškama, ali se ispostavlja da je selo potpuno prazno, i da su oni uspeli da se na vreme povuku u brda. Dok su oni u selu, Komanči im gurnu topove niz provaliju, i ukradu konje i kola sa hranom, tako da su rendžeri sada zarobljeni na teritoriji Komanča bez izlaza. U brdima nemaju nikakav izvor hrane, a ako izađu na čistinu, biće laka meta Komančima, zbog čega su Komanči u velikoj prednosti. Par dana kasnije, Austin i rendžeri su iscrpljeni, i tada Komanči pokušavaju da ih ubede da odustanu od rata. Kao predstavnika šalju Zagora među njih, razoružanog, a ubrzo mu se pridružuju i Adam i Sivi Vuk. Oni kažu Austinu da oslobodi zarobljene Kotsoteke i predaju se, u zamenu za život, i Austin to prihvata. Međutim, jedan mladi rendžer puca na Sivog Vuka, zbog čega Komanče kreću u napad na rendžere, ali brzo staju kada vide da je Sivi Vuk samo ranjen. Poraženi, pukovnik Austin i njegovi rendžeri odlaze sa teritorije Komanča, a Adam odlučuje da ostane i živi sa Quahadima, dok se Zagor i Čiko rastaju sa njima, i napuštaju Teksas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s