Zagor 142, 143, 144

Screenshot_1.jpg

Prvi deo – Grin Spot (od polovine #141). Zagor i Čiko u šumi nailaze na Jordana, lovca koji je veliki deo života proveo u Africi, i njegove dve indijanske sluge. Jordan kaže da putuje prema Grin Spotu, mestu u kojem vlada tropska klima, ali da ga pre toga čeka pukovnik Watford iz utvrđenja Overset, koji ga je pozvao tamo. Zagor se nudi da ga otprati tamo, i uveče on i Čiko sa njim stižu do utvrđenja, gde ih pukovnik Watford ugosti na večeri. Watford kaže da će se uskoro u utvrđenju okupiti gomila vojske, kako bi raščistila Grin Spot od ljudoždera koji su se tamo nastanili. Radi se o crncima odbeglih sa plantaža, koji su osnovali zajednicu tamo, i ubijaju i jedu sve koji im se približe, kao i da su krenuli da napadaju i udaljenija imanja i karavane, zbog čega je neophodna vojna intervencija. Kao neko ko je dugo živeo u Africi, i upoznat je sa običajima crnaca i tropskim predelima, Jordan je pozvan kao vodič. Crnac koji služi Watforda slučajno polije Zagora, i ponudi da ga obriše, ali se ispostavlja da je to samo izgovor, kako bi ga odveo u drugu sobu da bi tajno popričao s njim. Crnac se predstavlja kao Malaka, i kaže da je bio među onima koje je Zagor oslobodio sa broda trgovaca robljem (#14). On kaže da je njegov brat Ochori poveo crnce u Grin Spot, gde su se naselili, i da mu je cilj da razgovara sa američkim vlastima i traži od njih da im obezbede brod kojim će se vratiti u Afriku. Međutim, vlast njegovog brata je oslabila, i crnci su odabrali novog vođu, koji traži da ga zovu Masai Killer, i koji je krenuo da ih vodi u napade na belce.

Drugi deo – Ljudožderi iz Grin Spota. Malakin zadatak je da špijunira vojsku u utvrđenju, i prenosi informacije svom bratu. U vezi Jordana ima loše mišljenje, jer je on očigledno čovek koji mrzi crnce. Te večeri, Malaka se ušunja u Jordanovu sobu i pokušava da ga ubije, ali se on budi i upuca ga, zbog čega ranjeni Malaka beži prema šumi. Jordan i vojska kreću za njim, a kada čuje šta se dogodilo, Zagor kreće da ih preduhitri. Jordan uspeva da stigne Malaku, i sprema se da ga ubije, ali ga Zagor onesvesti s leđa, tako da ga on ne vidi, nakon čega sa Malakom pobegne rekom. Kasnije, kada izađu na suvo, Malaka Zagoru daje ogrlicu koja će mu pomoći da bezbedno stupi u kontakt sa njegovim bratom, nakon čega umire, i Zagor se vraća u utvrđenje. Sledećeg dana, Zagor kaže Watfordu da bi moglo da se izbegne krvoproliće tako što bi on sam otišao u Grin Spot i pokušao da reši situaciju, na šta Watford pristaje, i daje mu tri dana za to. Već sat vremena kasnije, Zagor i Čiko kreću na put, i nakon što pređu deo puta, vide kako jedan crnac beži od trojice naoružanih saplemenika. On ih napada i spašava ga, ali uzalud, jer je već smrtno ranjen i na samrti. Pre nego što umre, on prepoznaje ogrlicu koju je Malaka dao Zagoru, i ispostavlja se da je to Ochori, Malakin brat. Jedan od ratnika se osvesti i napada Zagora s leđa, ali ga ubija Jordan, koji se pojavljuje iz šume. On kaže Zagoru i Čiku da je krenuo za njima, i oni zajedno nastavljaju put prema Grin Spotu. Nakon dugog hodanja po raznim vrstama terena, oni se približavaju teritoriji crnaca, u šta se uvere kada vide postavljene zamke u šumi, i jednog crnca u lovu. Oni ga napadaju i zarobe, kako bi od njega dobili potrebne informacije. Crnac kaže da se zove Kibaya, i pristaje da ih odvede do njihovog sela. Nakon nekog vremena, oni dolaze do provalije koja nije previše duboka, ali Kibaya kaže da je smrtonosna.

Treći deo – Masai Killer. Dok prelaze preko debla kako bi došli do druge strane provalije, Jordan puškom gura Kibayu kako bi požurio, i Kibaya pada niz liticu. Pad nije smrtonosan, jer je provalija vrlo plitka, ali se tada iznenada iz rupa u zidovima pojavljuje veliki broj zmija otrovnica koje napadaju i ubijaju Kibayu. Zagor, Čiko i Jordan nastavljaju put, i prateći zvuk bubnjeva nailaze na selo crnaca. Zagor uz pomoć baruta sprema jedan od svojih spektakularnih pojavljivanja, kakva koristi pred indijancima, i pojavljuje se pred crncima. On im kaže da prestanu sa nasiljem, jer je u utvrđenju Overset veliki broj vojnika koji može da ih sve pobije, i da umesto toga sačekaju da on pokuša da im obezbedi brod za Afriku. Masai Killer ne želi ni da čuje za to, i ubija jednog starca koji je rekao da se slaže sa Zagorom. Zagor silazi među njih, i Masai Killer odluči da borbom odluče ko je u pravu. Uprkos prljavim potezima Masai Killera, Zagor uspeva da ga porazi, ali mu tada jedan od njegovih ratnika dobacuje koplje, kojim Masai Killer pokušava da ga ubije s leđa. Zagor to primećuje, i uzvraća mu pištoljem, nakon čega Masai Killer pada mrtav na zemlju. Novi vođa crnaca, Bogol, pristaje na Zagorov predlog, ali odlučuje da zadrži Čika u selu, kako bi bio siguran da će Zagor ispuniti ono što je obećao. Zagor i Jordan se vraćaju nazad prema utvrđenju Overset, ali se Jordanu ne dopada to što Zagor želi da reši situaciju na miran način, jer on želi da pobije sve crnce. Zbog toga, kada dođu do prelaza sa zmijama, on gura Zagora u provaliju, i ostavlja ga na dnu, dok iz zidova izlazi gomila zmija. Zagor pokušava da se izbori sa zmijama, ali ih ima previše, i one ga savladaju i otruju. Pre nego što izgubi svest, Zagor vidi kako mu se približava osoba sa kapuljačom, koja zviždukom otera zmije. Sutradan, Jordan stiže do pukovnika Watforda, i priča mu kako su crnci mučili i ubili Zagora, i ubeđuje ga da napadne crnce i osveti im se, na šta on pristaje. Dva dana kasnije, crnci otkrivaju da im se vojska približava, i misle da ih je Zagor izdao, zbog čega žele da ubiju Čika, ali on beži u šumu.

Četvrti deo – Gospodar zmija. Vojska zajedno sa Jordanom napada selo crnaca u Grin Spotu, gde počini pokolj, i samo malobrojni prežive napad. Sutradan, Zagor se budi u kolibi čoveka sa kapuljačom koji ga je spasio, i poslednjih dana mu davao napitak od trava, kojima ga je izlečio otrova zmija. On objašnjava da je bio vrač u zajednici crnaca, i da poznaje čarobne obrede, ali da su ljudi krenuli da ga izbegavaju kada je počeo da pokazuje znake da je zaražen gubom, koja mu je unakazila telo, zbog čega je se povukao u šumu i od tada živi kao samotnjak. Od tada mu društvo prave samo zmije, kojima je naučio da upravlja. On kaže Zagoru da je vojska uništila selo crnaca, zbog čega Zagor želi odmah da krene tamo, ali je previše slab da bi stajao na nogama. Vrač odlučuje da mu pomogne, i vrši ritual u kojem daje svoj život kako bi Zagor ponovo dobio snagu. Te večeri, Zagor stiže do sela crnaca, gde zatiče vojsku kako slavi pobedu. On ulazi u Jordanov šator, i ubedi ga da je duh koji je se vratio po njega. Jordan kaže da je nemoguće da je tu, jer ga je lično bacio zmijama, nakon čega izlazi pukovnik Watford, koji je čuo to priznanje, i shvata da ga je Jordan prevario i ubedio da počini veliku grešku time što je napao crnce. Jordan ne želi da se preda, i vadi pištolj, ali je Watford brži od njega, i ubija ga. Zagor primeti da Čiko nije u selu, i sutradan zajedno sa vojskom kreće da ga traži, ali bezuspešno. Sledećeg dana, on odlučuje da ga ponovo potraži, dok se Watford sa vojskom vraća u utvrđenje, i obećava da će obezbediti brod kojim će crnce vratiti u Afriku. Par dana kasnije, Zagor u šumi čuje krike, i zatiče vojnika privezanog za ražanj, iznad gomile drveća, a pored njega vidi Čika, koji je skoro poludeo od gladi, i odlučio da postane ljudožder. On dolazi do njega pre nego što stigne da ga ispeče, nakon čega oslobađa vojnika, i sa Čikom se vraća prema svojoj kolibi u močvari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s