Dragonero Magazin 02

Screenshot_1

Prva priča – Trka triju oblasti. U Solianu se održava godišnje Slavlje oblasti, na kojem se takmiče predstavnici triju oblasti. Nedaleko Janove kuće, grupa ljudi hvata Seru u mrežu, i odvodi je sa sobom. Istovremeno, na drugom mestu, Jan i Gmor se sastaju sa decom iz grada koja su im pripremila kolica za trku, kad se sa vrata čuje udarac. Jan ide do vrata, i tamo pronalazi zabijenu sekiru sa zavezanom porukom, u kojoj patuljci kažu da su zarobili Seru, i da će je pustiti ukoliko namerno izgube na trci kolicima. Nešto kasnije, na gradskom trgu se okupljaju predstavnici gradske i lučke oblasti, kao i Jan i Gmor kao predstavnici obalske oblasti, a pridružuju im se i gostujući učesnici, patuljci Markazit i Kvarc. Trka kolicima počinje, i kako je jedino pravilo to da ne postoje pravila, Jan slomi točak predstavnicima gradske oblasti, dok Markazit izbaci iz trke predstavnike lučke oblasti, zbog čega u trci ostaju samo oni. Markazit podseća Jana da su njegovi patuljci oteli Seru, i traži od njega da se preda, na šta Jan odgovara da su patuljci ti koji treba da se brinu zbog Sere, i ne odustaje. Blizu cilja, na ulici se pojavljuje Markazitova žena Belumilda, koju je on prevario, i koja ga namerno ometa kako bi mu se osvetila, zbog čega njegova kolica padaju, i Jan i Gmor pobeđuju u trci.

Druga priča – Pečenje od Smerdjasa. Gmor se sprema da napravi čorbu od Smerdjasa, ali dok bere začine u bašti, Smerdjas se oslobodi, i pojede mu knjigu recepata. Kako ne zna recept za čorbu napamet, on odlučuje da ga ispeče na roštilju, i vodi ga do kolibe kako bi ga zaklao. U tome ga prekidaju dvojica patuljaka, koji su puni modrica i ogrebotina, koji žele da se dogovore oko uslova za oslobađanje Sere. Gmor shvata da patuljci imaju problema da drže Seru pod kontrolom, i ne želi da pregovara, već ih otera. Kad se okrene, vidi da je Smerdjas pobegao, i kako pada niz liticu pravo u more. On silazi da ga spasi, pre nego što ga pojee neka morska zver, i stiže tačno na vreme da otera ajkule koje su se skupile oko njega. Nakon što prebije i otera ajkule, Gmor sa Smerdjasom ide nazad do kolibe, ali tamo zatiče gomilu drugih Smerdjasa, i vidi da su svi mladunci. On shvata da su to deca Smerdjasa kojeg želi da ispeče, i odlučuje da ga poštedi, i pusti ga da ode. Smerdjas odlazi do mladunaca, ali tamo vidi svoju senku, i uplaši se nje, zbog čega se uspaniči, a sa njim i svi ostali Smerdjasi, koji kreću da trče kao poludeli. Gomila Smerdjasa upada u Gmorovu kolibu, gde se nabiju na oštar alat, i sami se ubiju. Gmor reši da iskoristi priliku, i Smerdjase koji su se sami ubili ispeče na velikoj gozbi te večeri.

Treća priča – Finale turnira. Gmor sa mesom Smerdjasa dolazi do centra, gde se sastaje sa Janom, koji je trebalo da učestvuje u trci jedrilica. Jan kaže da je trka prekinuta zbog toga što su se iznenada u luci pojavile besne ajkule, i da su mnoge od njih bile u modricama. Tada im prilazi gradonačelnik Soliana, Klavert, koji učestvuje zajedno sa njima u loptodaru, igri loptom koju udaraju drvenim rukavicama, i pokazuje im nove dresove. Nedugo zatim, oni idu do igrališta, gde se održava finale turnira u loptodaru, protiv ekipe patuljaka. Za to vreme, Sera pravi probleme patuljcima koji su je oteli, i jednom izazove plikove i svrab, dok dvojicu omami uspavljujućim sredstvom. Preostali patuljci pokušavaju da je uhvate, ali ona pogađa jednog od njih rastvorom koji privlači paukove skakače, a kako bi rasterala paukove, posipa patuljke mešavinom od koje kreću da gore. Patuljci beže odatle i skaču u bunar, dok se Sera vraća nazad u grad. Istovremeno, u gradu, Jan, Gmor i Klavert pobeđuju patuljke u finalu turnira u loptodaru, nakon čega sledi tradicionalna tuča između svih učesnika i publike. Nešto kasnije, u centru Soliana se održava slavlje, za koje Gmor peče Smerdjase. Te večeri, stanovnici Soliana ka nebu pustaju papirne svetiljke, čime se označava kraj slavlja.


drg-mg-02
Advertisements